Obsesif Kompulsif Bozukluğun Eşlik Ettiği ve Etmediği İki Uçlu Bozukluk Hastalarında Mizaç ve Dürtüsellik - Kılıc, Faruk; Kuloğlu, M. Murat; Gürok, M. Gürkan; Mermi, Osman; Atmaca, Murad (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)eşlik eden ve etmeyen iki uçlu bozukluk (İUB) tanılı hastaların baskın mizaç tipleri ile dürtüsellik düzeylerinin kontrolgrubuyla karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Fırat Üniversitesi HastanesiPsikiyatri Polikliniğine başvuran OKB eşlik eden İUB tanılı30 hasta, OKB eşlik etmeyen İUB tanılı 40 hasta ile 40sağlıklı kontrol alındı. Kontrol ve hasta gruplarına sosyode- mografik veri formu, Temperament Evaluation of Memphis,Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) mizaçölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği 11 (BDÖ 11) ve hastagrubuna ek olarak Young Mani Derecelendirme Ölçeği(YMDÖ) uygulandı. Bulgular: Her iki hasta grubunun da baskın depresif, siklo- timik, irritabl ve anksiyöz mizaç sıklığı ve puanları kontrolgrubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Baskın mizaçyönünden ise OKB eşlik eden ve etmeyen İUB hastalarıarasında anlamlı farklılık yoktu. Hasta gruplarında BDÖ-11total ve alt boyutları kontrol grubuna göre anlamlı olarakyüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, OKB eşlik eden ve etmeyen İUBhastaları ile kontrol grubu arasında mizaç özelliklerininve dürtüselliğin alt boyutlarının, bazı alanlarda farklılıkgösterdiği tespit edildi.
Keywords: Psikiyatri