Çelik Gölü'nde Yaşayan Yayın Balığı (Silurus glanis Linnaeus, 1758)'nın Yaş ve Bazı Büyüme Özellikleri - Yüngül, Mücahit; Karaman, Zuhal; Dörücü, Mustafa (My University, 2014)
Bu çalışmada Çelik Gölü'nden Nisan 2012 ile Ekim 2012 tarihleri arasında yakalanan 66 adet yayın balığı (Silurus glanis Linnaeus, 1758)'nın yaş ve eşey kompozisyonu, boy ve ağırlık dağılımları, yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ilişkileri ve kondisyon faktörü incelenmiştir. Örneklerin % 40,91'ini dişi, % 59,09'unu erkek bireyler oluşturmuştur. Dişi ve erkek bireyler II-IV arası yaşlarda tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre ortalama total boy ve ağırlığın dişi bireylerde 52,83±2,20 cm (2. yaş), 71,03±12,24 cm (3. yaş) ile 75,31±10,81 cm (4. yaş) ve 823,60±97,46 g (2. yaş), 2207,75±938,78 g (3. yaş) ile 2976,08±1749,11 g (4. yaş); erkek bireylerde 52,42±1,97 cm (2. yaş), 76,57±12,35 cm (3. yaş) ile 72,21±9,45 cm (4. yaş) ve 783,18±76,20 g (2. yaş), 2759,39±1159,79 g (3. yaş) ile 2296,40±925,38 g (4. yaş) arasında değiştiği saptanmıştır. Tüm örnekler için boy-ağırlık ilişkisi W=0,0044L3,063, korelasyon katsayısı R2=0,9609 ve ortalama kondisyon faktörü 0,583±0,077 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi