REAKTİF SAÇILMADA STEREO-DİNAMİK - ULUDAĞ, DUYGU ÇİMENOĞLU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, O ++ HD ve OH++D reaksiyonları incelendi ve toplam açısal momentum kuantum sayıları J nin farklı değerleri için reaksiyon olasılıkları hesaplandı. Hesaplamalar toplam açısal momentum kuantum sayısı J nin her bir 10 değeri için yapıldı. Ara değerler için ise bir interpolasyon metodu kullanıldı. Toplam reaksiyon olasılıkları elde edildikten sonra, toplam ve bireysel kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon tesir kesitleri elde edilen toplam reaksiyon olasılıkları kullanılarak hesaplandı. Bu tezin amacı, atom-iki atom çarpışmalarının stereo-dinamik özelliklerini araştırmaktı. Stereo-dinamik hakkında bilgi verebilecek toplam açısal momentumun iz düşümü olan ve atomların birbirlerine yaklaşımını tanımlayan helissel kuantum sayısına bağlı olarak toplam tesir kesitleri hesaplandı. Toplam tesir kesitleri elde edildikten sonra, reaksiyon hız sabitleri hesaplandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda, atomların yatay olarak birbirlerine yaklaşmasının dikey yaklaşıma göre daha reaktif olduğu sonucuna varıldı. Kuantum mekaniksel büyüklüklerin bu şekilde hesaplanması, atom-iki atom etkileşimlerinin stereo-dinamik özellikleri hakkında bilgi verir. Sonuç olarak, OH++D reaksiyonunun O+ + HD reaksiyonundan daha yavaş olduğu yapılan reaksiyon hız sabitleri hesaplamalarından elde edildi.

In this study, O++HD ve OH++D reactions were examined and the reaction probabilities were calculated for different total angular momentum quantum numbers of Js. The calculations were done separately for total angular momentum J in step of 10. After having total reaction probablities, total and state to state reaction cross sections have been calculated using the obtained total reaction probabilities. One of the main aim of this thesis was to investigate the stereodynamic effects of atom-diatom collisions. Considering that we have been calculated total cross sections depending on the helicity quantum number of total angular momentum which can give some information about the stereodynamic. After having total reaction cross sections, the reaction rate constants have been calculated for considering reactions. We found that the perpendicular approaching is more dominant that the one for horizontal approach. This kind of calculation of quantum quantities gives information about stereodynamics properties of atom-diatom molecules interactions. As a result we found that the D+OH+ ? OD+ + H reaction is more slower than the one of O+ + HD ? OD+ + H reaction.
Stereodynamics in reactive scattering
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği