HEMŞİRELERDE COVID-19 KORKUSU, MESLEKİ TÜKENMİŞLİK VE ŞÜKRAN DUYGUSU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - DOĞRUYOL, GÜLTEN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Amaç: Bu araştırmada, hastanede çalışan hemşirelerde Covid-19 korkusu, mesleki tükenmişlik ve şükran duygusu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde çalışan 770 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini belirlemek için evreni bilinen örneklem hesaplaması yapılarak örneklem büyüklüğü 257 olarak belirlenmiştir. Veriler Şubat 2021 –Nisan 2021 tarihleri arasında, Tanıtıcı Bilgiler Formu, Covid-19 Korkusu Ölçeği, Mesleki Yorgunluk Tükenmişlik Toparlanma Ölçeği ve Şükran Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Önem düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların Covid-19 korkusu ölçeği toplam puan ortalaması 16,56±6,41, şükran ölçeği toplam puan ortalaması ise 93,85±12,95 bulunmuştur. MYTTÖ'nün 'kronik yorgunluk' alt boyutu puan ortalaması 58,2±27,12, 'akut yorgunluk' alt boyutu 64,68±23,24, 'toparlanma' alt boyutu puan ortalaması 43,1±19,31 bulunmuştur. Covid-19 korkusu ile MYTTÖ'nün kronik yorgunluk (r=0,165; p=0,008), akut yorgunluk (r=0,133; p=0,033) ve toparlanma (r=-0,137; p=0,028) alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Şükran duygusu ile MYTTÖ'nün alt boyutlarından toparlanma (r=0,231; p p<0,001), kronik yorgunluk (r=-0,191; p=0,002) ve akut yorgunluk (r=-0,15; p=0,016) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Covid-19 korkusu ile şükran duygusu arasında istatistiksel bir ilişki bulunmamıştır (p=0,115). Sonuç: Araştırma bulgularının sonuçlarına göre hemşirelerde Covid-19 korkusu düşük, şükran duygusu yüksek, mesleki yorgunluk orta/yüksek, toparlanma düşük/orta bulunmuştur. Hemşirelerde Covid-19 korkusu arttıkça mesleki yorgunluk artmış, toparlanma azalmıştır. Şükran duygusu arttıkça mesleki yorgunluk azalmış toparlanma artmıştır. Covid-19 korkusu ile şükran duygusu arasında ilişki bulunmamıştır.

Aim: In this study, it was aimed to examine the relationship between fear of Covid-19, professional burnout and gratitude in hospital nurses. Method: The population of the study consisted of 770 nurses working at Elazig Fethi Sekin City Hospital. In order to determine the sample of the research, the sample size of the known universe was calculated as 257. Data were collected between February 2021 and April 2021 using the Introductory Information Form, the Covid-19 Fear Scale, the Occupational Fatigue Burnout Recovery Scale, and the Gratitude Scale. SPSS package program was used in the analysis of the data. Significance level was taken as p<0.05. Finding: The total score of the participants on the fear of Covid-19 scale was 16.56±6.41, and the total score of the gratitude scale was 93.85±12.95. The mean score of the 'chronic fatigue' sub-dimension of MYTTS was 58.2±27.12, the mean score of the 'acute fatigue' sub-dimension was 64.68±23.24, and the mean score of the 'recovery' sub-dimension was 43.1±19.31. There was a statistically significant difference between fear of Covid-19 and chronic fatigue (r=0.165; p=0.008), acute fatigue (r=0.133; p=0.033) and recovery (r=-0.137; p=0.028) sub-dimension scores of MYTTÖ. relationship was found. There was a statistically significant difference between the feeling of gratitude and recovery from the sub-dimensions of MRTS (r=0.231; p p<0.001), chronic fatigue (r=-0.191; p=0.002) and acute fatigue (r=-0.15; p=0.016). relationship was found. There was no statistical relationship between fear of Covid-19 and feelings of gratitude (p=0.115). Result: Conclusion: According to the results of the research findings, the fear of Covid-19 was low, the sense of gratitude was high, occupational fatigue was moderate/high, and recovery was low/moderate in nurses. As the fear of Covid-19 increased in nurses, occupational fatigue increased and recovery decreased. As the feeling of gratitude increased, occupational fatigue decreased and recovery increased. No relationship was found between fear of Covid-19 and feelings of gratitude.
Examination of the relationship between COVID-19 fear, occupational burnout and gratitude in nurses
Keywords: Hemşirelik