SORBİK ASİT VE TUZLARININ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE KULLANIMI - Dinçoğlu, Ahmet (Fırat University, 2005)
Sorbik asit ve tuzları gıdaların muhafazasında yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal bir maddedir. Potas-yum tuzu olan potasyum sorbat suda oldukça yüksek çözünürlük oranına sahip olduğu için tercih sebebi olmaktadır. Etkinlikleri ortam şartlarına bağlı olarak değişen bu antimikrobiyalin etki mekanizması üzerine değişik veriler bulunmakla beraber bu konuda tam bir fikir birliği yoktur.   Bu derlemede sorbik asit ve tuzlarının kullanım alanları, etki mekanizmaları ve süt ve süt ürünlerinde yarat-tığı etkiler literatür verilerine dayanılarak incelenmiştir.