GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜKLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELLERİN İŞ DOYUM DÜZEYLERİNİNN İNCELENMESİ - Gacar, Atalay; Polatcan, İsmail; Coskuner, Zekı; Yıkılmaz, Ahmet (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, Doğu Anadolu Bölgesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personelin iş doyum düzeylerinin bazı demografik özellikler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, iş deneyimi ve ünvan ) açısından incelenmesidir. Araştırmaya 71 kadın ve 151 erkek katılmıştır. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenebilmek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. İş doyum düzeylerinin belirlenebilmesi için Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Weiss, Davis, England ve Lofguist (1967) tarafından geliştirilen ölçek Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden çalışanların iş doyum düzeylerinin cinsiyete göre değişip değişmediği Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Yaş, iş deneyimi, unvan ve eğitim durumlarına ait veriler ise Kruskall Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkenine göre erkek çalışanlar kadın çalışanlardan daha yüksek doyuma sahiptir. Yaş değişkenine göre en yüksek doyum 40-50 yaş grubundaki çalışanlardayken, en düşük doyum ise 29-39 yaş aralığındaki bireylerde gözlenmiştir. Eğitim durumlarına göre ise lisans ve lisansüstü çalışanların en düşük iş doyuma sahip oldukları saptanmıştır. Hizmet yılı ve deneyim değişkenlerine göre 0-4 yaş aralığındakilerin en düşük, 51 ve yaş üstünde ise en yüksek iş doyuma sahip oldukları gözlenmiştir. Analiz sonucunda, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışanların genel doyum düzeyi yüksek derecede bulunmuştur
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Kamu Yönetimi; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri