TUĞLA VE KİREMİT ATIKLARININ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARCIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - AÇIKGENÇ, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmanın amacı, kendiliğinden yerleşen harçta mineral katkı kullanımının dayanım, dayanıklılık ve viskozite özelliklerine etkisinin araştırılmasıdır. Böylece hem taze hem de sertleşmiş haldeki özelliklerin araştırılmasını mümkün kılan bir çalışma yürütülecektir. Çünkü betonda yüksek mukavemet, dayanıklılık ve uygun bir işlenebilirlilik gibi özellikler iyi bir beton üretimini kaçınılmaz yapmaktadır. Bu özelliklerin sağlanmasında mineral katkı maddelerinin gerekliliği ve belirli bir ince malzeme miktarının sağlanması, özellikle KYB' da işlenebilirlik ve kıvam açısından da şart olduğu yapılan birçok çalışmada ortaya koyulmuştur. Bunun yanında, bu mineral katkıların (Mermer tozu, Silis dumanı, Uçucu kül, Kireçtaşı tozu, Yüksek fırın cürufu gibi) çimento yerine karışıma bir veya birden fazla (ikili ve üçlü sistem halinde) katılmaları ve ideal oranlarının belirlenmesi KYB' un taze ve sertleşmiş haldeki özelliklerine etkisi bakımından büyük öneme sahip olduğu açıktır. Ayrıca düzensiz bir biçimde çevreye bırakılan atıkların çevre sağlığını tehdit etmesini önlemek ve KYB de kullanılacak toz maddelere yöresel anlamda yenilerini eklemek amaçlanmıştır.

The aim of this study is to research the using of mineral addmixtures in self-compacting mortars to the effect of strength, endurance and viscosity properties. In this way it makes possible for both the fresh and the hardened state being able to be researched. Because some properties like high resistance, endurance and suitable workability, make it inevitable to produse fine concrete. Many studies show that it is essential to provide mineral addmixtures and powder, especially workability and consistency in SCC (self-compacting concrete). Besides this, it is obvious to add these mineral addmixtures (silica fume, fly ash, limestone powder etc.) into this mixture for one or more, and to define an ideal percentage, in that effect of fresh and hardened state of SCC is very important. Additionaly it is aimed to prevent the out of balance dumping to the enviroment and to add new things to the powders in SCC localy.
Effect of roof tile and brick waste on the engineering properties of self compacting mortars
Keywords: İnşaat Mühendisliği