YENİDEN YAPILANDIRILAN ANESTEZİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ENFEKSİYON ORANLARINDAKİ DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA - DENİZ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu retrospektif çalışmada yeniden yapılandırılan Fırat Üniversitesi Anestezi Yoğun Bakım Ünitesinde enfeksiyon oranlarındaki değişimlerinin incelenmesi ve bu yapılandırmanın yoğun bakım enfeksiyonları üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Mart 2012'de yerinin tamamen değiştirilmesi ile yeniden yapılandırıldı. Bu çalışmayı, bu tarihten önceki ve sonraki bir yıl içinde görülen enfeksiyon oranları karşılaştırılarak yeniden yapılandırmanın enfeksiyon oranları üzerine olan etkisini görmek amacıyla planladık. Elde edilen verilerden hastaların günlük fizik muayene ve laboratuvar sonuçları kayıt edildi. Yatan hastaların kan, endotrakeal aspirat, yara, idrar kültür sonuçları fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleriyle birlikte değerlendirildi. Toplam 1101 hastanın değerlendirilmeye alındığı çalışmaya 18 yaşın üzerinde olup yoğun bakım ünitemize kabul edilen, 48 saatten daha uzun süre kalan ve kabul sırasında fizik muayene, kültür ve laboratuvar sonuçları sonrası enfeksiyonu olmayan 406 hasta dahil edildi. Bu hastalar Mart 2012 tarihi esas alınarak , A ve B olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup A'da 214, Grup B'de ise 192 hastanın verileri incelendi. Çalışmada iki grup arasındaki enfeksiyon oranları karşılaştırıldı. Sonuçlarımıza göre yaş, cinsiyet, primer yatış tanısı, gelişteki ortalama GKS, ortalama yatış süresi, ek hastalıklar gibi parametreler bu enfeksiyon oranlarını etkilemezken, her iki gruptaki hastalar arasında; gruplara göre (A/B) sırasıyla enfeksiyon oranları (%41.1/%25), üriner enfeksiyon (%18.7/%10.4), VİP (%32.7/%14.6) etken patojenlerden; Pseudomonas (%15.4/%6.8), Acinetobacter (%18.2/%12) ve Escherichiacoli (%8.9/%2.1) oranları, ortalama mekanik ventilatörde kalış süresi (15,01?16,681/12,22?17,595), trakeostomi açılan (%43/%31.3) ve salah ile taburcu olan hasta oranı (%31.8/%44.3) istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak, yeniden yapılandırmanın birçok değişikliği beraberinde getirerek, enfeksiyon oranlarında anlamlı bir düşüşe neden olduğu kanaatine vardık. Özellikle yoğun bakımda görev alan personelin bu enfeksiyonların en büyük nedeni olabileceği gibi bu personele verilecek sürekli bir eğitimin etkin sürveyans çalışmaları ile enfeksiyonları azaltmada da en büyük etken olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, hastane enfeksiyonu, sürveyans

The objective of the present study was to retrospectively assess the effects of organizational restructuring in the Anesthesiology Intensive Care Unit, Fırat University on the rates of infections. A complete organizational restructuring was carried out in the Anesthesia Intensive Care Unit of Fırat University Hospital after it was relocated on 14th March 2012. Thus, this study was designed to evaluate the effect of this restructuring on the rates of infection through a comparison of the periods encompassing one year before and after the relocation. The results of physical examination and laboratory tests were recorded on a daily basis. Also, sampling from multiple sites (blood, endotracheal aspirations, wound, urine) was performed for microbiological assessments each week. The results of microbiological cultures were assessed in conjunction with the physical examination, laboratory, and imaging findings. Overall 1011 patients were screened and a Toplam of 406 patients over 18 years of age who were admitted for more than 48 hours with no signs of infection in physical examination, cultures, and laboratory results were included. The patients were allocated into two groups based on the time-point cut-off 14 March 2012. There were 214 and 192 patients in Groups A and B, respectively. The two groups were compared with respect to rates of infection. Our results showed no effect of age, gender, primary diagnosis at admission, mean GKS at admission, mean duration of stay, and concomitant disorders on the rates of infection, while there were statistically significant differences between Group A and B with regard to the rates of infection (41.1% vs 25%, respectively), rates of urinary infection (18.7% vs 10.4%), VİP (32.7% vs. 14.6%), mean duration of mechanical ventilation (15,01?16,681/12,22?17,595), need for tracheostomy (43% vs. 31.3%) and discharge with improvement (31.8% vs. 44.3%) as well as in terms of the frequency of the detection of certain causative agents including Pseudomonas (15.4% vs. 6.8%), Acinetobacter (18.2% vs. 12), and Escherichia coli (8.9% vs. 2.1%). In conclusion, a restructuring in our unit resulted in a significant drop in the rates of infection with a number of positive consequent changes. Intensive care unit personnel represent a major cause of intensive care unit infections and therefore continuous educational activities and effective surveillance programs may prove to be a leading factor in reducing such infections. Keywords: Intensive care unit, nosocomial infection, surveillance
Examination of the changes in the restructured anesthesia i?ntensive care unit on infection rates: A retrospective study
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon