NİCEL BİRLİKTELİK KURALLARININ KEŞFİNDE BULANIK MANTIK VE GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMI - ALATAŞ, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi NİCEL BİRLİKTELİK KURALLARININ KEŞFİNDE BULANIK MANTIK VE GENETİK ALGORİTMA YAKLAŞIMI Bilal ALATAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği 2003, Sayfa: 67 Birliktelik kural keşfi veri madenciliğinde en çok çalışılan konulardan biridir. Bu çalışmada nitelikleri nicel değerler alabilen veritabanlarında nicel birliktelik kural keşfi için yapay zeka ve esnek hesaplama konularından bulanık mantık ve genetik algoritma tabanlı yeni yöntemler geliştirilmiştir. Ayrıca genetik algoritmanın ilk aşamasında gelişigüzel üretilen başlangıç populasyonunun dezavantajlarım gideren etkili üç farklı yöntem daha denenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaşılmıştır. Önerilen yöntemleri test için veritabanı olarak Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans öğrencilerinin ders not kayıtlan seçilmiş, kullanışlı ve ilginç kurallar etkili şekilde bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, birliktelik kuralları, bulanık kümeler, genetik algoritma, düzenli populasyon, genetik algoritma performansı. **~ -. -/gtat mamulü»
Fuzzy logic and genetic algorithm approaches in mining of quantitative association rules
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control