Elazığ' daki bazı okul bahçelerinde Toxocara spp. yumurtalarının yaygınlığı - Simsek, Sami; Ütük, Armağa Erdem; Köroğlu, Ergün (My University, 2005)
Bu çalışma, 2005 yılı Ocak-Şubat aylan içinde Elazığ şehir merkezinde bulunan 10 farklı okulun bahçesindeki Toxocara spp. yumurtalarının yaygınlığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Her okul bahçesinin 10 farklı yerinden 250'şer gram toprak örneği alınmış ve toplam 100 örnek elde edilmiştir. Bütün örnekler, doymuş NaCl, $MgSO_4$ ve tuz/şeker solüsyonu kullanılarak ayrı ayrı flotasyon metoduyla incelenmiştir. Bakısı yapılan 100 toprak örneğinin 13 (%13)'ünde MgSO4 ile, 7 (%7)'sinde NaCl ile ve 23' (%23)'ünde de tuz/şeker solüsyonu ile Toxocara spp. yumurtalarına rastlanmıştır. Bu çalışma ile, Elazığ ili merkezindeki okul bahçelerinin Toxocara spp. yumurtaları ile kontamine olduğu ve doymuş tuz/şeker solüsyonunun flotasyon metodu için $MgSO_4$ and NaCl'den daha uygun olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Epidemiyoloji; yumurta; Elazığ; halk sağlığı; Toxocara; hastalık bulaşması; okul çocukları