MEVLÂNÂ'NIN MESNEVİ'SİNDE AHLÂK FELSEFESİ - ŞEN, MUHAMMET İKBAL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Mevlânâ, 13. asırda yaşamış olan büyük bir düşünürümüzdür. Mesnevî isimli eseriyle, döneminde meydana gelen Moğol istilalarına karşı halka ümit aşılayan Mevlânâ, diğer taraftan Mu'tezilî ve Cebrî düşüncelere karşı da mücadele etmiştir. Mesnevî'ye bir bütün olarak baktığımızda, onun aslında güzel ahlâkı anlattığını görürüz. Bu bakımdan Mesnevî, Ahlâk Felsefesi açısından son derece önemli bir eserdir. Mevlânâ bu eserinde, Ahlâk Felsefesinin hem teorik hem de pratik birçok problemlerine temas etmiştir. Biz de bu çalışmamızda Mesnevî'de geçen bazı Ahlâk Felsefesi problemleri üzerinde durmaya çalışacağız.

Mevlânâ, the great Muslim thinker of 13.th century, through his most famous work, Mathnawi, both inspired the people with hope against Mongolian invasions and competed Mu'tazilism and Jabriyyah. When we have a look at Mathnawi as a whole, we see that it mentions ethical goodness. In this regard, Mathnawi is a very important work in terms of the philosophy of ethics. In this work, Mevlânâ touches upon a great deal of theoretical and practical problems of ethics. Therefore, we have tried to elaborate some ethical problems in the light of Mathnawi.
The philosophy of ethics in Mevlânâ's Mathnawi
Keywords: Felsefe