METAFORİK "SİYAH" VE İLHAN BERK SÖYLEMİ - TAŞ, CEMİLE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Dünya denilen çekişme alanına doğan birey, yaşam boyunca iyi veya kötüyü de kendine alarak yola düşer. Yolda olma, hareket halinde olma; bireyin yaşamındaki seçtiği mekânlara, kişilere, zamana dilimine, çatışmaları tanımlama yoluna girer. Sosyal çevrenin rol biçmek istediği birey, baskılardan ziyade kendi tercihini kendine sunmak ister. Bundan ötürü yolu kendi yalnız yürüyerek kendileşen bireye dönüşümü olur. Hayata karışan birey, yeryüzünün renklerini kendine alarak döngüye eşlik eder. İlhan berk deneyselliği fazlasıyla bünyesine almış bir şairdir. Bu deneyciliğinde biçim, imge, görsel şiir gibi akla gelecek birçok şey denemiştir. Şiirini anlamak giriftli ve adeta bir patika yola benzer. Zaten anlamsızlığı savunan şairin amacı da budur. Şiirin bir şey anlatmaktan ziyade sezdirmeyi amaçlar. İkinci yeni akımının içinde bulunan en yaşlı olup fakat zihin aktivitesiyle en gençlerinden biridir. Hayatın siyah yanını şiirlerinde varoluşsal biçimde aktaran Berk; kadın, mekan, zaman dilimi olarak çeşitli yansımalarda siyahı buluşturur. Bireye huzursuz hissiyatlardan gizeme kadar farklı anlam kartelasında buluşan siyah metaforu, Berk'in şiirine siner. Siyahla bağdaşan ölüm, aradalık, duygular ve olan alanı sarma gibi çağrışım anlamsal derinliğine inerek bireyde bırakılan duyumsalar keşfedilir. Anahtar Kelimeler: İlhan Berk, II. Yeni, şiir, siyah, gece

The individual who is born into the field of contention called the world sets out by taking good or bad for himself throughout life. Being on the road, being on the move; it enters into the spaces, people, time zone, defining conflicts that the individual chooses in their life. The individual who wants to be the role of the social environment wants to present his own preference rather than pressures. Therefore, the path becomes a self-contained individual by walking alone. The individual who is involved in life accompanies the cycle by taking into account the colors of the earth. Ilhan Berk is a poet who has taken over experimentalism. In this experimentation, he tried many things that would come to mind such as form, image, visual poetry. Understanding his poetry is intricate and almost like a path. This is the purpose of the poet who defends meaninglessness. The poem aims to intuition rather than to say something. He is the oldest in his second new current, but one of the youngest with his mind activity. Berk, who conveys the black side of life in his poems in existential form; woman meets black in various reflections as space, time zone. The black metaphor, which meets the individual in a different meaning cartel, from uneasy feelings to mystery, flies to Berkin poetry. The sensations left in the individual are discovered by descending to the semantic depth of connotation such as death, purgatory, emotions and wrapping the space that is associated with black. Keywords : İlhan Berk, II. Yeni, poem, black, night.
Metaphorical "Black" and İlhan Berk discourse
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı