SINIF ÖĞRETMENLERİNDE ON YILLIK HİZMET SÜRECİNDE TÜKENMİŞLİĞİN GELİŞİMİNE YÖNELİK BİR HARİTALAMA ÇALIŞMASI - Gökçakan, Zafer; Murat, Mehmet (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinde 10 yıllık bir hizmet sürecinde duygusal, kişisel başarısızlık ve duyar-sızlaşma şeklindeki tükenmişliklerin nasıl bir gelişim gösterdiklerinin incelenmesi ve her üç tükenmişlik biçimi açısından da bu gelişimin haritalanması amaçlanmıştır. Bu araştırma betimsel yöntemle yapılmış bir alan taraması niteliğinde olup, enlemesine (cross-sectional) bir inceleme modelini içeren bir gelişim araştır-masıdır. Araştırma grubunu Diyarbakır il merkezi, ilçeler ve köylerindeki devlet ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 2401 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenleri Maslach tarafından geliştirilmiş ve Çam (1992) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Maslach Tükenmişlik Envanteri-(MBI)" uygulanmıştır. Veriler elde edildik-ten sonra, her bir tükenmişlik biçimi için hem genel olarak, hem de cinsiyet ve mezun olunan okul değiş-kenlerine göre yıllık ortalama puanlar esas alınarak grafikler çizilmiş ve sonra bunlar birleştirilerek haritalar oluşturulmuştur