KABLOSUZ AĞLARDA YAPAY BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KULLANILARAK SALDIRI TESPİTİ VE GÜVENLİK - AKBAL, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Kablosuz ağ sistemlerinin hızla çoğalması ve mobil uygulamaların gelişmesi ağ güvenliğini tehdit edecek unsurların artmasına neden olmuştur. Ağı korumak için kullanılan güvenlik duvarları, virüs yazılımları ve koruyucu programlar uzun süre sistemi korumakta yeterli olmamaktadır. İstenmeyen durumların sürekli artması ve bunlara karşı alınacak önlemlerde gecikilmektedir. Yapay bağışıklık sistemi (YBS) yardımıyla, herhangi bir müdahaleye gerek duymadan gecikmeksizin istenmeyen durumları tespit edilebilir. Böylece kablosuz ağ ve cihazlarını uzun süreli ve müdahalesiz korumak da mümkün olacaktır. Özellikle kablosuz ağlar, belirli bir noktaya bir fiziksel bağlantı olmadığı için saldırılara daha açık ve daha fazla koruma gerektirirler. Bu nedenle kablosuz ağlarda saldırı tespiti ve korunması daha zordur. Sunulan çalışmada, kablosuz ağlar üzerinde gerçekleştirilen model ile YBS uygulama sonuçları verilmiştir. Ağ cihazlarının uzun süre açık olması ve saldırıların bu uzun süre içerisinde olabileceği dikkate alınarak yeterli uzun sürede erişim noktası tabanlı YBS uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak oluşturulan yapı ile kablosuz alan ağlarında saldırı tespiti yapılmış ve yapay bağışıklık sisteminin çeşitli tasarım kriterleri değiştirilerek sistemdeki doğru tespit oranlarında değişik sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar Kelimler: Yapay Bağışıklık Sistemleri, Kablosuz Alan Ağları, Saldırı Tespit sistemleri

The development of mobile application and rapidly increase of wireless system have arisen the number of elements threatening the security of network. The firewalls, anti-virus software and other security software to protect the network are insufficient in long term time. The anomalies have been rising and it could be too late to take precautions. It can be determined intrusion without any delay by means of Artificial Immune System (AIS). Thus, it can be possible to protect wireless networks and its equipment in long term time without any interference. Especially in wireless network, it is required more protection because there is no physically connection and it is defenseless for intrusions. In presented study, it is given the results of AIS application realized on wireless network for two approaches. The AIS application has been realized user node and access point based by taking into consideration that the network devices is works for long time periods and the intrusions may happen in this periods. Finally, intrusion detections were realized in wireless network by an AIS structure, and it is observed the right detection rates while changing the various design criteria in AIS. Keywords: Artificial Immune Systems, Wireless Local Area Network, Intrusion Detection Systems
Intrusion detection and security by using of artificial immune system at wireless networks
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol