DESIGN AND DEVELOPMENT OF AN OPEN-SOURCE ARTICULATED ROBOT MANIPULATOR FOR EDUCATION-BASED INDUSTRIAL APPLICATIONS - TÜRK, MEHMET CAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Altı serbestlik dereceli mafsallı robot manipülatörler endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır ve birçok alanda insan emeğinin yerini alabilecek kapasitede oldukları için önemleri giderek artmaktadır. Ancak birçok akademisyenin teorik çerçeve üzerinde çalışmayı tercih etmesi ve birçok robotik/otomasyon şirketinin ise çok az sayıdaki yüksek teknolojili robot üreticisi firmanın piyasaya kapalı bir mimari halinde sundukları robotları devreye alma görevlerini yerine getirmeyi tercih etmesi gibi nedenlerden dolayı bu teknolojinin teorik arka planı ve pratik kullanımı pek sık bir araya gelememektedir. Bu durum, bu teknolojinin özünü geniş topluluklar için daha erişilebilir hale getirme sürecini önemli ölçüde yavaşlatmaktadır. Bu teknolojinin robotik alanı ile profesyonel olarak ilgilenen herkes için daha erişilebilir olmasına katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmada; ön tasarım aşamasından ters kinematik analiz, simülasyon geliştirme vb. dahil olmak üzere tam işlevsel prototip aşamasına kadar özel bir 6 serbestlik dereceli robot kolun geliştirme sürecine odaklanılmıştır. Sonuçları doğrulamak için ek bir çalışma olarak, üzerinde üretici tarafından sağlanan herhangi bir elektronik bileşeni olmayan KUKA KR5 isimli gerçek bir endüstriyel robot kolun özelleştirilmesi gerçekleştirilmiştir. KUKA robot için; bu çalışmanın ana odağı olan 6 serbestlik dereceli özel robot kol için geliştirilen çözüme benzer benzer bir çözüm elde edilmiş ve bu teorik çözüm gerçek robot üzerinde uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, KUKA KR5 robotu, çalışma kapsamında geliştirilen özel teorik çözüm ve mekanik gövdeye monte edilen özel elektronik bileşenler temelinde, üreticinin kontrol yazılımı ve elektronik donanımından bağımsız bir şekilde başarıyla kontrol edilmiştir.

Articulated robotic manipulators with 6 degrees of freedom are commonly used in industry and their importance is growing since they are capable of replacing human effort in many areas. Yet, the theoretical background and the practical use of this technology don't come together as often since many academics prefer to work on the theoretical frame while many companies prefer to carry commissioning tasks of the robots manufactured by a very limited number of high-tech companies who present their robots as a closed-architecture. This situation dramatically slows down the progress of making the essence of this technology more accessible to wider communities. In order to contribute to making this technology more accessible to anyone professionally interested in robotics; this study focused on the development process of a 6-DoF robotic manipulator from the preliminary design phase to the fully-functioning prototype phase including inverse kinematic analysis, simulation development, etc. As an extra study to validate the results, the customization of an actual industrial robotic manipulator KUKA KR5 which didn't have any electronic components provided by the manufacturer has been accomplished. A similar solution to the originally designed robotic arm has been obtained for this model as well and implemented on the actual KUKA robot. In the end, the KUKA KR5 robot has been controlled based on the theoretical solution obtained within the scope of this study and the custom electronic components mounted on the mechanical body. So, the actual industrial robotic arm ran totally independently from the manufacturer's control software and electronic hardware.
Eğitim amaçlı endüstriyel uygulamalar için açık kaynaklı mafsallı bir robot manipülatörün tasarımı ve geliştirilmesi
Keywords: Makine Mühendisliği