Elâzığ İlinde 2013-2017 Yılları Arasında Meydana Gelen Anne Ölümlerinin İncelenmesi - Kaya, Ferit; Güneş, Yunus; Pirincci, Edibe; Bakırhan, Furkan (My University, 2022)
Amaç: Anne ölümleri özellikle gelişmekte olan ülkelerde önde gelen halk sağlığı sorunlarından biridir. Çalışmamızda anne ölümlerinin özelliklerinin ayrıntılarıyla ortaya koyulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif tipte olup 2013-2017 yılları arasında beş yıllık süreçte Elâzığ ilinde meydana gelen tüm anne ölümleri incelenmiştir. Sosyo-demografik veriler, ölüm nedenleri, risk durumları, gecikme tipi, doğrudan veya dolaylı anne ölümleri yönünden incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamına alınanların yaş ortalaması 31,80±6,48’di. İlkokul mezunu olanların oranı %33,33, ailesi asgari ücrete sahip olanların oranı ise %53,33’ idi. Canlı doğumla sonuçlananların oranı %80,00’dı. Gebelik izlem sayısı medyan değeri 5’ti. Önlenemez olarak sonuçlananların oranı %93,33’dü. Ölümlerin %80,00’ı doğum sonrası dönemde gerçekleşmişti. Ölümlerin yine %13,33’ü ilk 24 saatte gerçekleşmiştir. En az bir risk faktörü taşıyanların sıklığı %66,66’ydı. Herhangi bir gecikme modeli yaşayanların sıklığı %33,33’tü. Doğrudan anne ölümleri sıklığı %40,00, dolaylı anne ölümleri %35,00, tesadüfi anne ölümleri ise %25,00’dı. %25,00 olan tesadüfi anne ölümleri çalışmamıza dahil edilmemiştir. Sonuç: Anne ölüm hızının beş yıllık ortalaması yüz binde 18,00 olarak bulunmuştur. Doğrudan anne ölümleri dolaylı anne ölümlerinden daha fazladır. Bunun için riskli olan gebeliklerin erken dönemde saptanması ve gebelik sürecinin iyi bir şekilde yönetilmesi anne ölüm oranlarını azaltacaktır.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri