YEŞİL PAZARLAMA AÇISINDAN ÇİMENTO SANAYİSİNDEKİ UYGULAMALAR: ELAZIĞ’DA ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ - Gök, Ayda; Yüzgeç, Zeynep (Fırat University, 2020)
Müşteriler son yıllarda işletmelerin sundukları ürün ya da hizmetin sadece kendisiyle ilgilenmemektedir. Çevreye olan duyarlılığın artması ile birlikte, müşteriler tercihlerini belirlerken işletmenin bir ürünü ya da hizmeti sunarken yeşil uygulamalardan yararlanıp yararlanmadığını da dikkate almaktadır. Müşterilerin tercihlerini belirleyen bu faktörleri fark eden işletmeler bu durumu rekabet yönünden ve finansal açıdan avantaj olarak görmekte; üretim ve pazarlama faaliyetlerinde kullanmaktadır. Bazı işletmeler yeşil pazarlamayı kurum kültürüne yerleştirmiş ve bu şekilde olması gerektiği için; bazıları ise sadece rekabet edebilmek ve üzerinde çeşitli sebeplerden ötürü baskı hissettiği için yapmaktadır. Çimento Sanayisi Türkiye’deki en önemli sektörlerden biridir. Hatta dünyada üretim ve ihracat konusunda söz sahibi ülkeler arasındadır.  Ticari olarak bu kadar önemli olmasına rağmen, hammadde çıkarımından başlayıp nihai alıcısına kadar geçen süreçte izlenilen yöntemlerdeki eksiklikler sebebi ile çevresel zararın fazla oluşu sektörün olumsuz yüzünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada Elazığ ilindeki iki ayrı entegre çimento fabrikası yöneticileriyle derinlemesine görüşme tekniği ile veri toplanarak, işletmelerde yeşil pazarlama için neler yapıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çevreyi koruma adına belirtilen alanlarda düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.