TARİHSEL SÜREÇTE İSMAİLİLİK VE YAŞADIĞI FAKLILAŞMALAR - Tan, Muzaffer (Fırat University, 2012)
Şiî batıni bir mezhep olarak İslam kültür ve siyasi tarihinde kayda değer bir rol oynamasına rağmen, dini/mezhebi veya siyasi birtakım mülahazalarla, tarihî ve nazari açıdan son derece çarpıtılarak takdim edilen İsmaililik, ilmi çalışmalarda hak ettiği yeri alamamıştır. Dahası çalışmalarda ortaya konan yaklaşım bu mezhebi, tarihsel gerçekliği çerçevesinde sağlıklı bir şekilde anlamak bir tarafa, büyük oranda tarihin tahrif edilmesi şeklinde tezahür etmiştir. Bu açıdan İsmailî tarihin ve anlayışın mümkün mertebe kendi orijinal kaynaklarına dayanılarak ortaya konması bir zorunluluktur. Ülkemizde son dönemde İsmaililiğe dair birtakım çalışmalar yapılmışsa da, bu hususta hâlâ büyük bir bilgi boşluğu mevcuttur. Bu makale söz konusu boşluğu doldurma anlamında, bir nebze de olsa, katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Ismailism in the Course of Time and the Changes It Underwent
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları