HEPATİK ENSEFALOPATİ OLUŞTURULAN RATLARIN KAN-BEYİN BARİYER GEÇİRGENLİĞİNDEKİ DEĞİŞİMLER - EKŞİOĞLU, FAHİRE EMEL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Hepatik ensefalopatinin nedenlerinden biri, karaciğer yetmezliğinde çeşitli maddelere karşı KBB geçirgenliğinin artması ve bu maddelerin beyinde çeşitli etkiler göstermesidir. Sarsaklarda oluşan bazı toksik maddelerin bozulmuş bariyerden beyine geçerek klinik tablonun oluşmasına neden olduğu sanılmaktadır. Deney grubundaki 50 rata 6 hafta günaşırı deri altı CCI4 verildi. CCI4 zeytin yağı ile 3/4 oranında (v/v) karıştırıldı. Kontrol grubundaki 20 rata aynı süre içinde deri altı zeytin yağı verildi. 7. haftada histopatolojik olarak siroz oluştuğu tesbit edilen ratlar gözleme alındı. HE'nin karakteristik belirtileri gözlenen dietil eter ile anestezi yapılmış ratlara juguler venden evans-blue solüsyonu 4 ml/kg %2'lik verildi. Beyin ve beyincik çıkarılarak gözle ve spektrofotometrik olarak değerlendirildi. Her yarım beyin fosfat tamponunda homojenize edildi. 10.000 rpm 'de 10 dak santrifüjlendi. Supernatantı alınarak 620 nm dalga boyunda okundu. 1gr beyin dokusundaki boya miktarı(^g/gr) deney ve kontrol grupları arasında karşılaştırıldığında fark anlamlı bulundu(P<0,0005). HE gelişmiş sirozlu ratlarla, HE'nin tam gelişmediği sirozlu ratların beyin boya miktarları arasındaki fark anlamlıydı(p<0.005). Gözle değerlendirmede' kullanılan derecelendirmede deney ve kontrol grupları arasındaki fark anlamlı olarak bulundu(P<0,0005). HE gelişmiş ratların beyinlerinin kontrollere göre daha fazla boya aldığı (grade 3) gözlendi. Siroz oluşmuş fakat HE tam olarak gelişmemiş olan ratların beyinleri daha açık mavi boyanmıştı (grade 1 ve 2). Kontrol grubundoki ratların beyinleri daha az oranda boyanmıştı. HE 'nin gelişimi ile beyinin boya alımı arasında bir paralellik söz konusudur. HE 'nin geliştiği sirotik hayvanlarda KBB'nin kontrollere göre daha geçirgen olduğu saptandı. 50
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology