KENT BİLGİ SİSTEMLERİ: ELAZIĞ BELEDİYESİ ÖRNEĞİ - AKTAŞ, TANER (Fırat Üniveristesi, 2024)
2020 yılında yaşanan deprem sonrası Elazığ Belediyesi tarafından KBS oluşturulmaya başlanmıştır. Bu çerçeve de öncelikli Elazığ Belediyesi coğrafi bilgi sistemi etkin hale getirilmeye çalışılmaktadır. İkinci olarak da kent alanı içinde akıllı şebeke sistemleri çeşitlendirilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda, Elâzığ Belediyesi KBS'ni hem baştan inşa etmekte hem de var olan sistemleri güncellemektedir. Bu tez çalışmasında, Elazığ Belediyesi örneği üzerinden Türkiye'de uygulama alanı bulan KBS'lerin belediye örgütlenmelerinde hangi uygulamalarının kullanıldığını, uygulama sırasında hangi sorunlarla karşılaşıldığını ve bu sorunlara yönelik ne gibi çözüm önerilerinin geliştirilebileceğini araştırmak ana amacı oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle, bu tez de belediyelerin kent alanı içinde yaşanan sorunların çözümünde hangi bilgi sistemlerini kullanarak çözümler ürettikleri, elde edilen verilerle süreci nasıl takip ettikleri Elazığ Belediyesi Örneği üzerinden sorunsallaştırılmıştır. Elazığ Belediyesi KBS'nin oluşturulması; Elazığ Belediyesi tarafından KBS'nin uygulanması altyapı verilerinin kayıt altına alınmasını sağlayacak ve böylece altyapı yatırımları zarar görmeyecektir. Ayrıca, KBS'nin uygulanması hem Belediyenin ekonomik ve sosyal göstergelerinin düzenli olarak ele alınmasını sağlayacak ve geleceğe yönelik tahminler geliştirilebilecek hem hizmet sunumunda şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışının gelişmesine katkı sunacak hem de bilişim altyapısının gelişmesini sağlayarak afet yönetim sürecine katkı sunacaktır. Ayrıca, çalışmada nitel araştırmalarda dolaysız gözlem (veri toplama) yöntemlerinden "Bireysel Monografi" tekniği kullanılacaktır. Örnek olay araştırmaları daha çok kurumların, özel kuruluşların belirli bir zaman kesiti içerisindeki durumun araştırılması şeklinde de olabilmektedir. Bu teknik, bir kurum veya kuruluşu derinlemesine incelemek için kullanılmaktadır. Veri toplama tekniği olarak ise katılımsız yoğun gözlem uygulanmıştır.

After the earthquake in 2020, Elazığ Municipality started to create KBS (City Information System). In this context, first of all, Elazığ Municipality's geographical information system is being tried to be made active. Secondly, smart grid systems have begun to be diversified within the urban area. In this context, Elazığ Municipality is both rebuilding the KBS and updating existing systems. In this study, the main purpose is to investigate which applications of KBSs, which have found application in Elazığ Municipality, are used in municipal organizations, what problems are encountered during the application and what solutions can be developed for these problems. In other words, in this thesis, which information systems the municipalities use to produce solutions to the problems experienced within the urban area and how they follow the process with the data obtained are problematized through the Elazığ Municipality Example. The creation of Elazığ Municipality's KBS and the implementation of KBS by Elazığ Municipality will ensure that infrastructure data is recorded and thus infrastructure investments will not be damaged. In addition, the implementation of KBS will ensure that the economic and social indicators of the Municipality are regularly discussed, and future predictions can be developed. It will contribute to the development of a transparent and participatory management approach in service delivery, and will contribute to the disaster management process by ensuring the development of the information infrastructure. In addition, the "Individual Monograph" technique, one of the direct observation (data collection) methods in qualitative research, will be used in the study.
City information systems: the case of Elazığ Municipality
Keywords: Coğrafya; Kamu Yönetimi; Yönetim Bilişim Sistemleri