Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerin misyon ve vizyon metinlerinin içerik analizi - Altıntop, Mevlüt; Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2025)
Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) üniversitelerinin misyon ve vizyon metinlerini içerik analizi yöntemiyle inceleyerek, bu metinlerin üniversitelerin stratejik yönelimleri ve eğitim politikalarıyla olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. 2024 yılı Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) kılavuzunda yer alan beş üniversitenin misyon ve vizyon metinleri üzerinde gerçekleştirilen analizde, MAXQDA yazılımı kullanılarak kelime istatistikleri, kod kesişim haritaları ve tematik analizler yapılmıştır. Araştırma bulguları, üniversitelerin misyon ve vizyon metinlerinde “eğitim ve öğretim”, “küresel perspektif”, “etik”, “değerler”, “öğrenci odaklılık” ve “süreklilik” gibi temaların yoğun olarak vurgulandığını ortaya koymaktadır. Bu temalar arasında en fazla etkileşim gösteren bileşenin “eğitim ve öğretim” olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, üniversitelerin toplumsal sorumluluk ve sürekliliğe verdikleri önemin arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, metinlerde teknoloji, ekonomi, siyaset, hukuk ve spor gibi alanlara yeterince vurgu yapılmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, KKTC üniversitelerinin misyon ve vizyon metinlerinin küresel eğitim taleplerine uyum sağlamak amacıyla güncellenmesi gerekliliği ortaya konmuştur. Üniversitelerin bu metinlerde daha kapsamlı, çağdaş ve sürdürülebilir gelişim perspektiflerine yer vermeleri önerilmektedir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Üniversiteler; Misyon ve vizyon; İçerik analizi; Küresel eğitim