DİNAMİK YÜKLEME MARUZ KANCA ELEMANLARINDA GERİLME ANALİZİ - YAŞAR, HACI MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi Dinamik Yüklere Maruz Kancalarda Gerilme Analizi Hacı Mustafa YAŞAR Fırat Üniveritesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa :66 Bu çalışmada, dinamik yüke maruz basit kanca elemanındaki gerilme analizi incelenmiştir. Bu çalışmanın temel amaçlarından birisi,dinamik yük ve etkilere maruz olarak çalışan yük kancalarında malzeme iç bünyesinde meydana gelen gerilmelerin tesbiti yanında esas olarak yapılacak çalışma ile gerilme yığılmalarının meydana geldiği kritik bölgeleri tesbit ederek bu bölgelerin analizini yapmaktır. Bir diğer amaç, çoğu kez olumsuz çevre ve ağır çalışma şartlar altında bulunan yük kancaların'da zaman içinde imalattanda meydana gelen hatalar nedeniyle görülen yıpranma ve yorulmadan dolayı bünyede oluşan aşırı gerilmeler, mühendislik sabitlerinin ve emniyet gerilmelerinin üstüne çıkıldığında alınması gereken önlemleri araştırmaktadır. Bu amaçla olumsuz şartlarıda dikkate alarak kanca şekil ve boyutlarının tesbitinde esas alınacak kriterler belirlenmeye çalışılmıştır. Söz konusu problemin çözümü için sonlu elemanlar metodu kulanılarak meydana gelen gerilme ve yerdeğişmelerinin tesbiti yapılmıştır. Yöntem olarak iki boyutlu dört düğümlü izoparemetrik sonlu elemanlar metodu kullanılmıştır. Bu yöntemle elde edilen veriler grafiklere taşınarak gerekli analizler yapılmıştır. Problemin çözümünde malzeme olarak C22 çeliği kullanılmıştır. Sonuç olarak yerdeğiştirme ve gerilme yoğunlaşmalarının olduğu bölgeler ( kritik bölgeler ) tespit edilmiş kesit şekli ve boyutllarında yapılan irdelemelerle mukayese ve karşılaştırmalar yapılmıştır.

III Summary MSc Thesis The Analyze of Stresses on Load Hook Under Dynamic Forces Haci Mustafa YASAR Fırat University The Institute of Science Department of Mechanical Engineering 1997, Page: 66 In this study, stresses those are applied on the components of catch nose which is under the dynamic forces are analyzed. One of the main purpose of this study is to ascertain stresses those exist inside of load hook which works under the dynamic forces and effects, and to analyze critical area. Mostly the load hooks show fatigue and depreciation by the time because of hazardous environment and over load. Another purpose of this study is to investigate steps to be taken when load hooks work under this circumstances. For this reason, this study tries to define some criteria about the shape and dimension of the load hooks. In order to solve this problem existing stresses and displacement are determined by using finite methods. As a method two dimension four nodes finite element methods are used.The data gathered by using this method is analyzed by translating to the charts. Steel C22 is used as a material. As a result, the critical areas which have stresses and displacement are determined, cross sections and dimensions are compared.
The Analize of steases and lood hook under dynamic forces
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering