FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN ANALOJİYE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ACAR, MEHMET FATİH (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırmada, bilinmeyen bir kavram ile bilinen kavram arasında güçlü ilişkiler kurularak kavramların öğretilmesini kolaylaştıran ve fen bilimleri derslerinde sıklıkla kullanılan analojilere yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Belirtilen amaç çerçevesinde araştırmada yöntem olarak tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Malatya ili merkez ilçelerinde bulunan kamu ortaokullarında görev yapan 480 Fen Bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrende yer alan öğretmenler arasından "Basit Seçkisiz Örnekleme" yöntemi ile belirlenmiş 275 fen bilimleri öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada fen bilimleri öğretmenlerinin analojiye yönelik tutumlarını belirlemek için "Analojiye Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analiz sürecinde verilerin normal dağılım göstermesi sebebiyle parametrik testlerden bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırmada fen bilimleri öğretmenlerinin analojiye yönelik tutumlarının "katılıyorum" düzeyinde yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda eğitim durumu, cinsiyet, anoloji ile ilgili her hangi bir ders, seminer ya da kurs alma ve görev yapılan okulun fiziki durumu değişkenlerine göre fen bilimleri öğretmenlerinin analojiye yönelik tutumlarının anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada mesleki kıdem, görev yapılan okulun bulunduğu yerleşim yeri, görev yapılan okuldaki çalışma süresi, mezun olunan fakülte, görev yapılan okulun sınıflarındaki öğrenci sayısı ve görev yapılan okulda en çok hangi sınıflarda derse girme durumu değişkenlerine göre fen bilimleri öğretmenlerinin analojiye yönelik tutumlarının anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Öğretmeni, Analoji, Tutum.

In the research, it is aimed to examine the attitudes of science teachers towards analogies, which are frequently used in science lessons and facilitate the teaching of concepts by establishing strong relationships between an unknown concept and a known concept. Within the framework of the stated purpose, scanning model was used as a method in the research. The population of the research consists of 480 Science teachers working in public secondary schools in the central districts of Malatya in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 275 science teachers who were determined by the "Simple Random Sampling" method among the teachers in the universe. In the study, "Attitude Scale Towards Analogy" was used to determine the attitudes of science teachers towards analogy. In the analysis process of the research data, independent samples t-Test and ANOVA test were used because of the normal distribution of the data. In the study, it was concluded that the attitudes of science teachers towards analogy were concentrated at the level of "I agree". As a result of the research, it was determined that the attitudes of science teachers towards analogy differed significantly according to the variables of educational status, gender, taking any course, seminar or course related to analogy and the physical condition of the school where they worked. In addition, in the research, it was found that the attitudes of science teachers towards analogy did not differ significantly according to the variables of professional seniority, the location of the school where they worked, the duration of work at the school, the faculty graduated, the number of students in the classes in the school where they worked, and the most common classes in the school where they worked. determined. Keywords: Science, Teacher, Analogy, Attitude.
Examination of science teachers' attitudes towards analogy in terms of different variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim