FAHREDDİN RAZİ'NİN TEFSİR-İ KEBİR'İNDE YER ALAN YAHUDİLİK İLE İLGİLİ BİLGİLERİN DİNLER TARİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ - SÖNMEZ, MİNE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tez çalışması, Kur'an'da geçen Yahudilik ile ilgili bilgilerin Tefsir-i Kebir'deki yorumları, bunların Dinler Tarihi açısından tafsilatlı değerlendirmeleri ve tahkikini konu edinmektedir. Yahudilikle ilgili mevzular öncelikle Yahudi kaynakları ve literatüründe, sonrasında ise Tefsir-i Kebir'de nasıl ele alındığı ortaya konulmuş ayrıca tefsirde Yahudilikle ilgili yer alan bu açıklamalar Dinler Tarihi açısından mütalaa edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Fahreddin Razi'nin hayatı, eserleri ayrıca tefsirdeki metodu ve "TEFSİR-İ KEBİR" adlı eseri hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Yahudiliğin ilahi din kaynaklı olması münasebetiyle öncelikle iman ve inanç esasları Razi'nin bakışıyla irdelenerek bunların neliği genel çerçevede verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Fahreddin Razi tefsirindeki bilgiler ışığında Yahudilikle ilgili başlıca ibadet ritüelleri, Yahudi prototipi, karakteristik özellikleri ve diğer bazı konular değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Tefsir-i Kebir, Fahreddin Razi, Yahudilik, İnanç ve İman esasları

This thesis study is about the interpretation of the information about Judaism in the Qur'an in the Tafsir-i Kebir, their detailed evaluation and investigation in terms of the History of Religions. It was revealed how the issues related to Judaism were dealt with firstly in Jewish sources and literature and then in Tafsir-i Kebir, and these explanations about Judaism in the commentary were evaluated in terms of the History of Religions. Our thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, information is given about Fahreddin Razi's life, his works, his method in tafsir and his work named "TEFSİR-İ KEBİR". In the first chapter, due to the fact that Judaism originates from the divine religion, first of all, the principles of belief and belief are examined with Razi's point of view, and what they are about is tried to be given in a general framework. In the second part, in the light of the information in the Fahreddin Razi commentary, the main worship rituals, Jewish prototype, characteristics and some other issues are evaluated. Key Words: Tefsir-i Kebir, Fahreddin Razi, Judaism, Principles of Faith and Faith
The informations about Judaism in The Tafsir-i Kebir of Fahreddin Razi and the evaluation in terms of the history of religions
Keywords: Din