Yalıtımın duvar içerisindeki farklı konumlarına göre yoğuşma analizi - Özel, Meral; Beyazıt, Nesrin İlgin (My University, 2018)
Bu çalışmada, farklı derece-gün bölgelerinde bulunan Elazığ, Adana, İstanbul ve Kars illerindeki binalarındış duvarlarında oluşan yoğuşma ve buhar difüzyonu 8 farklı duvar yapısı için analiz edilmiştir. Bunun içinTS 825’in 2008 standardına göre Glaser grafik yöntemi ile MATLAB’da GUI ara yüzünü kullanarak birbilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu program ile yalıtım malzemesi tek tabaka, iki eşit ve üç eşit tabakalarhalinde duvar içerisinde farklı konumlandırılarak duvardaki yoğuşma ve buharlaşma miktarları dört farklı iliçin hesaplanmıştır. Yapı malzemesi olarak beton, yalıtım malzemesi olarak ta poliüretan sert köpükseçilmiştir. 20 cm kalınlığında beton duvar içten 2 cm ve dıştan 3 cm kalınlığında sıva ile kaplanarak vetoplam yalıtım kalınlığı aynı olacak şekilde 8 farklı duvar modeli oluşturularak yoğuşma ve buharlaşmamikraları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar toplam 3 cm ve 6 cm yalıtım kalınlıkları için tablolar halindesunulmuş ve sonuçlar dört farklı il için yorumlanmıştır. Sonuç olarak en az yoğuşma miktarının sırasıylaiçten, ortadan ve dıştan yalıtımlı duvar yapısında elde edildiği ikinci olarak da ortadan ve dıştan duvaryapısının, üçüncü olarak da sadece dıştan yalıtımlı duvar yapısında elde edildiği görülmüştür. Yoğuşma vebuharlaşma açısından en kötü duvar yapısının ise içten yalıtımlı duvarda daha sonra ise içten ve ortadanyalıtımlı duvar yapısında elde edildiği görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi