MAKEDON KRALİYET KADINLARININ SİYASİ NÜFUZU ÜZERİNE BİR İNCELEME (MÖ 393-316) - Şengüner, Halide; Yılmaz, Cuma Ali (My University, 2025)
Kadınlar, geçmişten günümüze hemen her toplumda yaşamın temel dinamiği olmasına rağmen, ataerkil toplum yapısının etkisiyle görmezden gelinmiştir. Kadınların kamusal ve toplumsal alanda göz ardı edilmesini, erkek egemen toplum yapısını Antik Çağlara kadar geriye götürmek mümkündür. Söz konusu devletlerden birisi olan Makedonya Krallığı’nda da erkek egemen toplum yapısı mevcuttur. Ancak zamanla belirli bir sınıfı temsil eden kraliyet kadınları siyasi hayatta yer edinmiştir. Makedonya Krallığı’ndaki kraliyet kadınlarının aktif rolünün ilk örneğini II. Philip’in annesi Kraliçe Eurydike teşkil etmektedir. Kraliçe Eurydike ile başlayan bu atılım, Büyük İskender’in annesi Olimpia ile zirveye ulaşmıştır. Büyük İskender’in ölümü sonrasında oluşan iktidar boşluğu süresince Olimpia, Kleopatra, Kynna, Adea-Eurydike gibi Argead kraliyet kadınları siyaseten kendilerine yer edinmeye çalışmışlardır. Bu kadınların iktidar mücadelesine katkısı değerlendirildiğinde, Eurydike’nin bu alandaki öncü konumu ve başarısı dikkat çekerken; Olimpia ve Adea-Eurydike’nin mücadele biçimleri kayda değerdir. Bu çalışmada, Makedonya hanedan kadınlarının iktidar mücadelesini, devlet yönetiminde oluşturdukları etkiyi yüzyıla yakın bir süreç içerisinde kronolojik sıralama ile ele alacağız. Buradan hareketle ataerkil Makedon toplumunda belirli bir zümreyle başlayan kadın hareketinin, politik olaylara etkisi değerlendirilecektir.
Keywords: Büyük İskender; Eurydike; Olimpia; Kleopatra; Adea-Eurydike.