ÖRGÜTSEL GÜVEN İLE ÖRGÜTSEL MUTLULUK ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ARACILIK ROLÜ - Çaçan, Hanifi; Demirtaş, Zülfü (My University, 2023)
Bu araştırma öğretmenlerin örgütsel güven ve örgütsel mutluluk ilişkisinde örgütsel sessizliğin aracı rolünü test etmek için bir aracılık modelini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Diyarbakır merkez ilçeleri olan Kayapınar, Yenişehir, Sur ve Bağlar’daki liselerde görev yapmakta olan 652 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeli ile tasarlanmış olan araştırmada değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Sonuçlar örgütsel güvenin örgütsel mutluluğu teşvik edebileceğini göstermektedir. Bununla beraber örgütsel güvenin örgütsel sessizlik riskini azaltabileceğine ve örgütsel sessizliğin örgütsel mutluluğu negatif öngörebileceğine yönelik kanıtlar elde edilmiştir. Son olarak örgütsel sessizliğin, örgütsel güven ile örgütsel mutluluk ilişkisinde kısmi aracılık rolüne dair bulgulara da ulaşılmıştır.
Keywords: Örgütsel sessizlik; Örgütsel güven; Örgütsel mutluluk; Öğretmen mutluluğu; Öğretmen sessizliği