KIZ MESLEK LİSESİ AÇIK LİSE PROGRAMI UYGULAMALARINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (ELAZIĞ, MALATYA VE DİYARBAKIR İLLERİ ÖRNEĞİ) - ÇİÇEK, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi V,, Kız Meslek Lisesi Açık Lise Programı Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (Elazığ, Malatya ve Diyarbakır illeri örneği) x *, Sema ÇİÇEK ~ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 2005; Sayfa: VI 1 1+1 39 Okulöncesi eğitimin temel amacı; çocuğun, beden, zihin, duygu gelişimini sağlamak, onlara, kişiliklerine güven duygusu, yaratıcılık, kendilerini ifade edebilme becerileri kazandırmaktır. Çocuğun gelecek başarısının %33' ünü etkileyen okulöncesi eğitime usta öğretici yetiştiren açık lise çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin de bunun bilincinde, gerekli nitelikleri kazanmış bireyler olarak yetiştirilmesi bireysel ve toplumsal gelişim için gereklidir. Bu araştırmanın amacı; Kız Meslek Lisesi Açık Lise Programı uygulamalarındaki sorunları Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri ve öğretmenlerinin görüşlerini değerlendirerek tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirebilmektir. Araştırmanın evrenini; Elazığ, Malatya ve Diyarbakır il merkezindeki Kız Meslek Lisesi Açık Lise Çocuk Gelişimi Bölümü'nde okuyan öğrenciler ve bu okullardaki öğretmenler oluşturmaktadır. Seçilen 6 okulda (her ilde 2 okul olmak üzere) okuyan 539 öğrenci ve çalışan 20 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen açık lise programı uygulamalarındaki sorunlara yönelik anket formu ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular;. Her üç ilde de öğrenciler sınıf ortamının çocuk gelişimi bölümünün özelliklerine yeterince uygun olmadığını, mevcut araç gereçlerin yetersiz olduğunu belirtmişlerdir.. Her üç ilde de öğrenciler farklı öğrenim mezunlarıyla ve yaş gruplarından öğrencilerle aynı ortamda ders almayı doğru bulmadıklarını, farklı öğrenim mezunlarının becerileri, öğrenme hızları ve derse ilgileri arasında kısmen farklılık olduğunu belirtmişlerdir.. Her üç ilde de öğrenciler öğretmenlerini öncelikle hem teorik hem de beceri eğitiminde yeterli bulmaktadırlar.. öğrenciler aldıkları teorik ve beceri eğitimini kısmen yeterli bulduklarını, teorik eğitimi pratiğe dönüştürmede kısmen zorlandıklarını ve uygulamada kendilerine yeterince imkan sağlanmadığını belirtmektedirler.. öğrencilerin rehberlik konusunda sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Elde edilen bu bulgulara getirilebilecek öneriler;. Bireye çocukla etkileşimde bulunacağı eğitim ortamında, her türlü materyali nasıl kullanması gerektiğini bileceği, beceri haline getirinceye kadar sürekli uygulama yapabileceği ortamlar sağlanmalıdır.. Açık lise çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin, birbirine yakın yaş gruplarının aynı sınıf ortamında eğitim görebilecekleri şekilde gruplandırılmasında yarar vardır.. Açık lise çocuk gelişim bölümü öğrencilerinin öğrenim durumlarına göre gruplandırılmasında yarar vardır.. öğretmenlere sürekli hizmet içi eğitim imkanı sağlanabilmeli, kendini geliştirmesine imkan sağlanmalı ve meslek hayatı boyunca sürekli mesleki ve genel anlamda yeterlikleri ölçülmelidir.. Bireyin eğitim sürecine girmeden, eğitim süreci içerisinde ve sonunda sıkı bir rehberlik hizmetinden geçirilmesi gerekmektedir.. Açık lise kurumlarında bilgisayarlı ortamlar oluşturulmalı, öğrencilerin uzaktan eğitim sistemlerinden kolaylıkla yararlanabilecekleri şekilde bilgilendirilmeleri, televizyon ve radyo programlarını uygun saatlerde ve ilgi çekici hale getirilmeli, gerekirse genel kültür dersleri de yüzyüze eğitimle verilmelidir.

T
Problems in practices in giris vocational high school open secondary recommendations for solutions (Elazığ, Malatya, and Diyarbakır samples)
Keywords: Eğitim ve Öğretim