Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823)' un çiftleşme ve yumurtlama davranışı ve stoklama yoğunluğunun çiftleşme ve yumurtlamaya etkisi - Harlıoğlu, Muzafer Mustafa (My University, 2000)
Bu çalışmada, Astacus leptodactylus'un çiftleşme ve yumurtlama davranışı ve stoklama yoğunluğunun çiftleşme ve yumurtlamaya etkisi laboratuvar ortamındaki akvaryumlarda ve yapay olarak oluşturulmuş havuzlarda araştırıldı. Çiftleşme öncesi erkeğin dişiye önden yaklaştığı, kendi kıskaç ayaklarıyla dişinin kıskaç ayaklarını, yürüme bacaklarını bazen de antenlerini tuttuğu gözlendi. Stoklama yoğunluğunun artışıyla çiftleşmiş ve yumurtlamış dişilerin sayısında azalma gözlendi. Ayrıca, havuz boyutlarının kerevitin çiftleşme ve yumurtlama verimliliğini etkilediği bulundu. Sonuç olarak, A. leptodactylus'un populasyondaki yoğunluğunun artırılması düşünüldüğünde onların kontrol altında, belirli stoklama yoğunluklarında, çiftleştirilmesi bu türün çiftleşme verimini artıracaktır.
Keywords: Astacus leptodactylus; kerevit; populasyon yoğunluğu; yumurta bırakmak; akvaryum; çiftleşme davranışı; yerleşim sıklığı