Roma İmparatorluğu'nun Germania'daki savunma stratejisi: Limes Germanicus - Tosun, Serhat Pir (Fırat Üniveristesi, 2026)
Roma, tarih boyunca birçok defa Germen kabileleriyle karşı karşıya gelmiştir. Galya eyaletlerinin kurulmasıyla birlikte Roma'nın Germen kabilelerine komşu olduğu görülmektedir. Özellikle de Caesar'ın Galya Seferi'nin sonuçları çalışmamız açısından sonra derece kıymetlidir. Bu dönemde Roma, Germen kabilelerini daha yakından tanıma fırsatı yakalamıştır. Ayrıca, Ren Nehri'nin sınır olarak kullanıldığında dair ilk bilgilerimiz de bu döneme aittir. Öte yandan Roma, Caesar döneminde ilk defa Ren Nehri'ni geçerek Germania'ya ayak basmıştır. Zaman içinde Germen kabilelerinin Ren Nehri'ni geçerek Galya'ya saldırması Roma'nın Galya'daki otoritesini zedelemeye başlamıştır. Bu bağlamda İmparator Augustus, Germen kabilelerinin bu saldırılarına bir son vermek için Germania Magna politikası geliştirmiştir. Bu politika kapsamında Roma, MÖ 15-MS 9 yılları arasında Germania'da birçok sefer düzenlemiş ve hatta Germania Magna'nın bir eyalet olarak organize edilmesi ihtimali gündeme gelmiştir. Bununla birlikte MS 9 yılında meydana gelen Teutoburg Savaşı, Roma'nın Germania'daki tüm politikaların değişmesine yol açmıştır. Teutoburg Savaşı'nın ardından Roma, Germen kabilelerine yönelik bir dizi bastırma seferi düzenlese de istediği sonucu elde edememiştir. Bu yüzden de Augustus'un MS 14 yılındaki ölümüyle birlikte Roma, Germania'daki tüm birliklerini Ren Nehri boyunca konuşlandırmıştır. Dolayısıyla Tiberius döneminden itibaren Roma, Ren Nehri boyunca konuşlandırdığı garnizonları geliştirmeye yoğunlaşmıştır. Zaman içinde bu garnizonlar birer kaleye dönüşmüştür. Germania Inferior bölgesindeki kalelerin neredeyse tamamı Ren Nehri kıyısına inşa edilmiştir. Buradaki kaleler nehir boyunca yapılabilecek seferlerle birlikte nehir hattının ve karşı kıyının güvenliği açısından stratejik olarak son derece önemlidir. Nitekim ilerleyen dönemlerde bu kaleler oluşturulan bir askeri yol ağıyla birbirlerine bağlanmış ve daha kapsamlı bir hale dönüşmüştür. Germania Inferior'daki nehir hattından dolayı burada inşa edilen limes, "nehir limesi" olarak bilinmektedir. Germania Superior'da ise Roma yapay bir kara sınırı oluşturmuştur. Özellikle de Batavia İsyanı sonrasında İmparator Vespasianus ve ardılları Germania Superior'da güvenlik koridorları oluşturmaya başlamıştır. Bu koridor boyunca Roma, birçok kale ve askeri tahkimat inşa edilmiştir. Burada inşa edilen yapının Germania Inferior'a göre yapay bir kara sınırı olduğunu belirtmek gerekmektedir. Tüm bu tahkimatlar Limes Germanicus olarak adlandırılmaktadır. Limes Germanicus, yaklaşık 1.000km uzunluğunda olup hattın üzerinde 1.000'den fazla askeri tahkimat bulunmaktadır. Germania Inferior'da nehir, kalelerin önünde bir sınır işlevi gördüğü için bu bölgede çeşitli askeri tahkimatların bulunduğu söylenemez. Diğer taraftan Germania Superior'da ise belirli aralıklar inşa edilen kalelerin önüne gözetleme ve sinyal kuleleri inşa edilerek Germania Libera olarak bilinen bölge gözetim altında tutulmuştur. Zamanla bu küçük tahkimatların önüne palisade olarak bilinen bir çit duvar örülerek Limes Germanicus'un sınırları çizilmiştir.

Throughout history, Rome has faced Germanic tribes on numerous occasions. With the establishment of the Gallic provinces, Rome became neighbors with Germanic tribes. The results of Caesar's Gallic Campaign are particularly valuable for our study. During this period, Rome had the opportunity to get to know the Germanic tribes more closely. Furthermore, our earliest information regarding the Rhine River being used as a border also dates back to this period. On the other hand, during Caesar's reign, Rome crossed the Rhine River fort he first time and set foot in Germania. Over time, Germanic tribes crossing the Rhine River and attacking Gaul began to undermine Rome's authority in Gaul. In this context, Emperor Augustus developed the Germania Magna policy to put an end to these attacks by Germanic tribes. Under this policy, Rome organized many campaigns in Germania between 15 BC and 9 AD, and the possibility of organizing Germania Magna as a province was even discussed. However, the Battle of Teutoburg Forest in 9 AD led to a change in all of Rome's policies in Germania. After the Battle of Teutoburg Forest, Rome organized a series of punitive expeditions against the Germanic tribes but failed to achieve the desired result. Therefore, with the death of Augustus in 14 AD, Rome deployed all its troops in Germania along the Rhine River. Consequently, from the time of Tiberius onwards, Rome focused on developing the garrisons it had deployed along the Rhine River. Over time, these garrisons turned into forts. Almost all of the forts in Germania Inferior were built on the banks of the Rhine River. These castles were strategically crucial fort he security of the river line and the opposite bank, as well as for possible campaigns along the river. Indeed, in later periods, these castles were connected to each other by a military road network and became more comprehensive. Due to the river line in Germania Inferior, the limes established here is known as the "river limes." In Germania Superior, the Romans created an artificial land border. Especially after the Batavian Revolt, Emperor Vespasian and his successors began to create security corridors in Germania Superior. Along this corridor, Rome built many castles and military fortifications. It should be noted that the structure built here was an artificial land border compared to Germania Inferior. All these fortifications are called the Limes Germanicus. The Limes Germanicus is approximately 1,000 km long and has more than 1,000 military fortifications along its length. In Germania Inferior, the river served as a border in front of the castles, so it cannot be said that there were various military fortifications in this region. On the other hand, in Germania Superior, watchtowers and signal towers were built in front of the castles, which were constructed at specific intervals, to keep the region known as Germania Libera under surveillance. Over time, a palisade, known as a fence wall, was built in front of these small fortifications to mark the boundaries of the Limes Germanicus.
The Roman Empire's Defence Strategy in Germania: The Limes Germanicus
Keywords: Tarih; Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri