Endokrinoloji polikliniğine başvuran hastalarda diyabetik retinopati bilinci - Kan, Emrah; Kan, Kılıç Elif; Çelikler, Ülkü; Colak, Ramis; Küçüksu, Mehmet (My University, 2007)
Amaç: Diyabetik hastaların diyabetik retinopati ile igili bilgi ve bilinç düzeylerini değerlendirebilmek amacıyla endokrin polikliniğine başvuran hastalara diyabetik retinopati ile ilgili sorular yöneltmek ve diyabetik retinopati konusundaki bilinç düzeyini etkileyen temel faktörleri irdelemek. Gereç ve Yöntem: Endokrinoloji Polikliniğine Kasım –Aralık 2006 tarihleri arasında başvuran diyabetik hastalara çalışma için özel olarak hazırlanmış değerlendirme formları dağıtıldı. Değerlendirme formu; kişisel özellikler, diyabetik retinopati için risk faktörü taşıma ve diyabetik retinopati bilincine yönelik sorular olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktaydı. Bulgular: Toplam 118 olgu çalışma kapsamına alındı. Katılımcıların %8.5’inin “diyabetin gözü etkilediğini biliyor musunuz? ” şeklindeki soruya “hayır” yanıtı verdiği belirlendi. Genel olarak hastaların eğitim düzeyleri arttıkça bu soruya verdikleri olumlu yanıtlar artmasına rağmen bu oran istatistiksel olarak anlamlı değildi. Olumlu cevap veren toplam 108 hastadan 35’inin (%32.4) bu bilgiye sahip olmasına rağmen düzenli göz kontrollerine gitmediği tespit edildi. 106 hastanın bu bilgiye dahiliye uzmanı tarafından ulaştırıldığı belirlenirken, hiçbir hastanın görsel-yazılı medya aracılığıyla bilgi edinemediği belirlendi. Oftalmoloğa başvuran 94 hastadan 20 tanesi (%21.2) muayene olmasına rağmen kendilerinde retinopati olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değillerdi. Sonuç: Diyabetik hastaların, diyabetin göz komplikasyonlarıyla gidebilen bir hastalık olabileceği konusundaki bilgilerinin yeterli (%91) olduğu ancak önemli bir oranının göz muayenesi olmadığı tespit edildi. Sağlık çalışanlarının yanı sıra görsel-yazılı medyanın da diyabetik retinopatinin geç tanı ve tedavisinin doğurabileceği olumsuz sonuçlar hakkında hastaları daha fazla bilgilendirmesi gerekmektedir.
Keywords: Risk faktörleri; Farkında olma; Diabetes mellitus; Sağlık bilgisi; tutumları; uygulamaları; Anketler; Diabetik nöropati; Diyabet komplikasyonları