PEDİYATRİK YAŞ GRUBUNDA MRG İLE LUMBAL SPİNAL KANAL VE MEDULLA SPİNALİS'İN BOYUTLARININ NORMATİF DEĞERLERİNİN SAPTANMASI - MEYDAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Canalis vertebralis ve medulla spinalis ölçülerinin bilinmesi, çeşitli hastalıkların varlığında ve teşhisinde büyük önem taşımaktadır. Pediyatrik yaş grubunda bu anatomik yapılarla ilgili; doğumda veya doğum sonrası oluşan hastalıklarda, hastalığın şiddetinin ve tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde, tedavide kullanılacak yöntemlerin belirlenmesinde ayrıca çocuk gelişiminin izlenmesinde bu ölçüler kullanılabilmektedir. Canalis vertebralis ve medulla spinalis yapılarının boyutlarının ölçülmesi için birçok görüntüleme yönteminden faydalanılabilir. Bu yöntemlerden manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi lumbal bölge görüntülenmesinde diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha avantajlıdır. Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesi Picture Archiving and Communication Systems (PACS) programında lumbal vertebra MRG incelemesi bulunan 1-18 yaş arasındaki kız ve erkek bireyler retrospektif olarak değerlendirildi. Vertebral operasyon, skolyoz, lumbal disk hernisi, spinal stenoz, spina bifida, kitlesel lezyon, demiyelinizan hastalık ve disrafizm bulguları bulunan kişiler çalışmaya dahil edilmedi. Mevcut çalışmada hem yumuşak doku çözünürlüğü yüksek hem de kemik yapıların incelenebildiği farklı planlarda ölçüm olanağı sunan MRG yöntemi kullanıldı. Çalışma farklı cinsiyetlere sahip 432 pediyatrik yaş grubundaki sağlıklı bireyler üzerinde yapıldı. Bu kişilerin lumbal bölge 1 (L1), L2, L3, L4 ve L5 corpus vertebra'lar seviyesinde canalis vertebralis ve medulla spinalislerinin aksiyal ve sagittal kessitte anterior posterior çapları ölçülüp, elde edilen değerler istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç olarak ölçümlerimizde 16, 17 ve 18 yaşındaki sağlıklı kız ve erkek bireylerin canalis vertebralis çaplarının aksiyal ve sagittal plandaki değerlerini karşılaştırdığımızda 16 yaş için L4 ve L5 seviyelerinde, 17 ve 18 yaş için L3, L4 ve L5 seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Diğer yaş grubundaki kız-erkek değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunamadı. Anahtar Kelimeler: Medulla spinalis, MRG, Lumbal vertebral kanal

Knowing the dimensions of the canalis vertebralis and medulla spinalis is of great importance in the presence and diagnosis of various diseases. Regarding these anatomical structures in the pediatric age group; these measures can be used to evaluate the severity of the disease and the response to treatment, to determine the methods to be used in treatment, and to monitor child development in diseases that occur at birth or after birth. Many imaging methods can be used to measure the dimensions of the canalis vertebralis and medulla spinalis structures. Among these methods, magnetic resonance imaging (MRI) method is more advantageous than other imaging methods in imaging the lumbar region. In this study, male and female individuals aged 1-18 years who had lumbar spine MRI in the Picture Archiving and Communication Systems (PACS) program of Fırat University Hospital were evaluated retrospectively. Patients with signs of vertebral operation, scoliosis, lumbar disc herniation, spinal stenosis, spina bifida, mass lesion, demyelinating disease and dysraphism were not included in the study. In the current study, both soft tissue solubility and bone structures MRI method was used, which allows measurement in different planes where it can be examined. The study was performed on 432 pediatric age group healthy individuals of different genders. The anterior posterior dimensions of the canalis vertebralis and medulla spinalis in the axial and sagittal cross-sections of these individuals were measured at the level of the lumbar region 1 (L1), L2, L3, L4 and L5 corpus vertebrae, and the values obtained were statistically evaluated. As a result, when we compared the axial and sagittal plane values of canalis vertebralis diameters of 16, 17 and 18 year old healthy boys and girls in our measurements, a statistically significant difference was found in L4 and L5 levels for 16 years of age and L3, L4 and L5 levels for 17 and 18 years old. No statistically significant differences was found when the male-female values in the other age groups were compared. Keywords: Medulla spinalis, MRI, Lumbar vertebral canal
Determining the normative values of the dimensions of the lumbal spinal canal and medulla spinalis by MRI in the pediatric age group
Keywords: Anatomi