MUHASEBE HATA VE HİLELERİNDE FARKINDALIK ARAŞTIRMASI: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ - Gül, Meltem; Demır, Ozcan (My University, 2022)
Hile, birtakım çıkarlar sağlamak amacıyla başkalarını yanıltıcı davranışta bulunmak demektir. Hata ise, unutkanlık, bilgisizlik ve dikkatsizlik yüzünden yapılan yanlışlıklardır. İki kavram arasındaki temel farklılık kasıt unsurunun bulunup bulunmadığıdır. Kasıt unsurunun bulunduğu işlemler hile olarak adlandırılırken, kasıt unsuru olmayan işlemler hata olarak ifade edilmektedir. \rBu çalışmanın amacı Elazığ ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının muhasebede ortaya çıkan hata ve hile kavramlarına yönelik farkındalıklarını tespit etmektir. Bu amaçla Elazığ ilinde faaliyet gösteren 80 muhasebe meslek mensubu ile görüşülerek anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen veriler çeşitli istatiksel yöntemlerle test edilmiştir. Meslek mensuplarını hata ve hileye yönelten en önemli dış etmenin mükellefler olduğu, hata ve hilelerin ise daha çok işletmedeki iş yoğunluğundan kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Meslekmensuplarının, medeni durum ve tecrübe açısından muhasebedeki hata ve hile yargılarına ilişkin algılarının anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ancak meslek mensuplarının cinsiyet ile teknolojik bilgi yetersizliğinden doğan hata ve hileler arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bu durumda erkek meslek mensuplarının teknolojik bilgi durumunun daha iyi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Keywords: Hile; Hata; Muhasebe Meslek Mensupları; Farkındalık