ALMAN DİLİ VE EDEBİYATI LİSANS PROGRAMINDAKİ ÖĞRENCİLERİN KONUŞMA BECERİSİNDE YAŞADIKLARI SORUNLAR: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - DEMİRCİ, ESMA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Yabancı dil öğreniminde konuşma becerisinin önemli bir yeri vardır. Konuşma becerisini kullanmak, hedef dilde iletişim kurabilmek anlamına gelir. Dil öğrenmek isteyenlerin asıl hedefinin, hedef dilde iletişim kurma yeteneğini elde etmek olduğu düşünüldüğünde, bu becerinin yerinin yabancı dilde ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Fakat yabancı dil öğreniminde öğrencilerin en çok zorlandıkları becerilerin başında konuşma becerisi gelmektedir. Bu durum yabancı dil öğreniminin her kademesinde görülse de yükseköğretimde daha da bir önem ifade etmektedir çünkü yabancı dil bölümlerinde öğrenim gören ve mezun olduklarında hedef dili öğretecek öğrencilerin, dilin tüm becerilerine de hâkim olmaları beklenir. Konuşma becerisinde sorunların yaşanması, diğer becerilerin gelişimini de etkileyecektir çünkü hedef dilde konuşma becerisini kullanamayan birey henüz öğrendikleri bilgileri beceriye aktaramamıştır bu da hedef dilde tam öğrenmenin gerçekleşmediği anlamına gelmektedir. Aynı zamanda konuşma becerisinde sıkıntılar yaşayan birey bu beceriyi öğretirken de sorunlar yaşayacaktır ve öğretme eylemi eksik gerçekleşecektir. Almanca konuşma becerisinde öğrencilerin yaşadıkları sorunlar hakkında fikir sahibi olmak, hem bu sorunların giderilmesine hem de bu beceriyi zorlanılan bir beceri olmaktan uzaklaştırıp kolay öğrenilen bir beceri olarak görülmesine yardımcı olacaktır. Bu bağlamda bu çalışmada Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Lisans programı öğrencilerinin Almanca konuşma becerisinde yaşadıkları sorunlar incelenmiş ve çalışma grubunun Almanca konuşma becerilerini kullanırken hangi etkenlerden etkilendiği belirtilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda yine öğrencilerin konuşma becerisine olan düşünceleri saptanmaya çalışılmış bu beceriye önem verip vermemeleri sorulmuştur. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplam 88 öğretmen adayından veriler elde edilmiştir ve betimsel analiz yöntemiyle analizler yorumlanmıştır.

Speaking skills have an important place in foreign language teaching. Using speaking skills means being able to communicate in the target language. When we consider that the main goal of those who want to learn a language is to gain the ability to communicate in the target language, we can see how important this skill is in a foreign language. However, speaking skills are among the skills that students have the most difficulty with in foreign language teaching. Although this situation is seen at every level of foreign language teaching, it is even more important in higher education. Because students who study in a foreign language department and will teach the target language when they graduate are expected to master all the skills of the foreign language. Ignoring the problems experienced in speaking skills will also affect the development of other skills, so full learning in the target language will not occur. An individual who has difficulties in speaking skills will also have problems teaching this skill and the teaching action will be incomplete. Having an idea about the problems students experience in German speaking skills will help to turn this skill from a difficult skill into an easily learned skill. In this context, this study examined the problems experienced by Fırat University German Language and Literature Undergraduate Program students in German speaking skills and tried to determine which factors affected the study group while using German speaking skills. In this context, it was tried to determine the students' thoughts on speaking skills and asked whether they attach importance to this skill or not. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in this study. Data were obtained from a total of 88 teacher candidates with semi-structured interview technique and the analyzes were interpreted with descriptive analysis method.
Problems experienced in speaking skills by students in German language and literature undergraduate program: Fırat University example
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı