ALEXANDER DUMAS FİLLS'İN KAMELYALI KADIN ROMANI İLE NAMIK KEMAL'İN İNTİBAH ROMANININ TEMATİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI - GELDİ, SONGÜL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmanın amacı, Aydınlanma Çağını da sayarsak iki asırdan fazla bir süredir varlığını sürdüren klasisizme tepki olarak ortaya çıkan romantik akımın ve romantizmin Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatına etkilerinin bariz bir örneği olarak A. Dumas Fils'in romantik anlayışa göre yazdığı Kamelyalı Kadın adlı eserinin Namık Kemal'in İntibah adlı eseri üzerine etkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda romantizmin sosyal, siyasal ve toplumsal yaşama etkilerinin belirgin olduğu ve romantik anlayışa göre yazılan her iki eser arasındaki benzerlikler, farklılıklar ve varsa esin, izlenim ve taklit öğeleri incelenmiştir. Daha kısaca demek gerekirse, etkileri bize göre oldukça belirgin olan KamelyalıKadın'ın İntibah'ta ki izleri ele alınmıştır. Çalışmada, A. Dumas Fils ile Kamelyalı Kadın adlı eserin romantizmdeki yeri ve Namık Kemal ile İntibah'ınTanzimat edebiyatındaki yeri, kahraman karakter birliği, olay örgüsü, eserler ve dönem bağlamında incelenmiştir. A. Dumas Fils ve Namık Kemal'in romanlarında yaratılan kadın karakterler üzerinden toplumdaki "Tutunamayanlar"a bakış açısı ele alınmıştır. Dönemin İstanbul ve Paris'inde yaşanılan aşk ilişkisi, aile, toplum, sadakat, intikam gibi kavramların eser bağlamında romantizmin kurallarıyla ne kadar örtüştüğü incelenmiştir. Yaratılan kadın ve erkek karakterlerin yaşadıkları tutkulu aşk karşısındaki yıkımları, özellikle Marguerite ve Mehpeyker gibi iki fahişenin toplum ahlakını ve aile saadetini bozar nitelikli yaşam şekilleri, toplum ve ailenin yaşanılan ilişkilerdeki tutumları ele alınmıştır. Eserlerin verdikleri temel mesaj olarak fahişe kimliği etrafında her iki yazarın takındığı farklı tutum ve bunun nedenlerine inilmeye çalışılarak belki de eserler arasında en ciddi fark ve Kemal'in özgün kaldığı biricik nokta gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda A. Dumas Fils ve N. Kemal'in toplumsal olaylara yaklaşımları ve konunun insan psikolojisi açısından açıklığa kavuşması amacıyla çok kısıtlı olarak psikanalitik açıdan ele alınarak değerlendirilmiştir. Tanzimat Dönemi Edebiyatında sıkça karşılaşılan cariyelik kavramı ve sorunsalı tanımlanmaya çalışılarak eserde bu konu bağlam içinde kalınarak irdelenmeye çalışılmıştır. Özetle, her iki eser romantik edebiyat açısından ele alınarak eserler ve yazarlar arasındaki alışverişlerin nitelikleri, aralarında görülen benzerlik ve farklılıklar ile Namık Kemal'in romantik edebiyat okulunu ne denli anladığı, bunu eserine ne kadar giydirdiği bağlamında hem analitik, hem de eleştirel bir yaklaşımı karşılaştırmalı edebiyat yöntemi açısından ele almaya çalıştık. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Tanzimat Edebiyatı, A. Dumas Fils, Kamelyalı Kadın, Namık Kemal, İntibah, Aşk, İntikam, Fahişelik,

Ce travail a pour but de mettre en relief les influences du roman La Dame Aux Camélias écrit par A. Dumas Fils sur le roman de N. Kemal Intibah (le Réveil) à savoir que le romantisme en tant qu'une réaction contre le classicisme est née en Europe d'abord, ,développée en France par la suite. D'autre part on sait bien que A. Dumas Fils avait écrit ce roman dans une mentalité romantique; donc, il est à afficher quel relation existe entre ces deux œuvres et pourquoi cet écrivain turc s'est permis de suivre Dumas Fils dans son roman Intibah (le Réveil)? Dans ce cas, nous allons essayer d'examiner les deux œuvres avec une perspective comparé en soulignant les cotés communs entre les deux œuvres si celles-ci sont de nature influence, impression, inspiration ou imitation. Cette thèse a essayé de déterminer la place de Dumas Fils et son roman La Dame Aux Camélias dans le courant romantique ainsi que d'en faire la même chose en ce qui concerne Kemal et son roman Intibah dans la Littérature de Tanzimat (des réorganisations). Nous allons voir comment il existe une unité linéaire entre les héroïnes des deux auteurs en général, mais aussi une nuance qui divise les deux ouvres fondamentalement. L'examen se portera aussi sur l'intrigue, le cadre des personnages, deux différents messages cachés dans la conclusion des romans et l'étude des œuvres dans leur période. Deux points de vue différents de Dumas Fils et Kemal sur "les ratés" dans la société y gagne de plus en plus d'importance. Des notions telles que la relation d'amour, la famille, la société, la fidélité, la vengeance y sont traitées pour voir jusqu'à quel point ces notions se rapportent au romantisme. Des conduites des deux maitresses méprises en générale par la société qui sont de nature immorales, des expériences d'une amour passionnée qui dévore les héros et la réaction de la société contre tous ces événements sont autrement traités dans le cadre des relations des personnages. Ici, il est à noter qu'une nuance existant entre les des œuvres en ce qui concerne identification d'une prostituée marque toute l'orientation des œuvres et parait être la majeur différence. Tout d'abord Kemal tache de traiter le problématique de ce métier de prostituée d'une perspective complètement moralement; or que Dumas Fils, essai d'y apporter un autre élan tout différent de la tradition. Donc, d'après l'écrivain turc une prostituée est toujours de mauvais caractères et elle doit être tenue loin de la société. Quant à Dumas Fils, lui il est persuadé que si l'on accorde de possibilités à celle-ci, une prostituée, elle est aussi honorable et chaste que n'importe qui parmi nous. Dernièrement, pour mieux dévoiler la psychologie humaine, nous avons essayé d'examiner les héros par la méthode psychanalytique. De même la problématique de concubinage est à la fois traité dans le cadre des œuvres en particulier pour le roman turc. Pour tout dire, nous avons essayé de dévoiler aussi bien les convergences que les divergences entre les deux romans et aussi bien les liaisons des écrivains tout en étudiant dans la lignée de l'école romantique. Ce faisant, nous n'avons pas négligé non plus de déterminer, considérant toujours la méthode de la littérature comparée, jusqu'à quel point N. Kemal a pu percevoir les éléments essentiels de ce mouvement et jusqu'où a-t-il pu introduire les indices du mouvement à l'intérieure de son roman. Mots Clés: Romantisme, Littérature de Tanzimat, A. Dumas Fils, La Dame Aux Camélias, Namık Kemal, Intibah, Amour, Vengeance, Prostitution.
Un examen comparé thématique entre la dame aux camélias d'A. Dumas fils et intibah de Namık Kemal
Keywords: Karşılaştırmalı Edebiyat; Fransız Dili ve Edebiyatı; Türk Dili ve Edebiyatı