Deneysel sepsis modeli oluşturulan tavşanlarda pentoksifilin uygulanmasının TNF-alfa, ICAM-1 düzeyleri ile karaciğer histolojisi üzerine etkileri - Bayar, Mustafa K.; Akın, Mustafa; Beştaş, Azize; Ilhan, Nevin; Özercan, İbrahim (My University, 2003)
Amaç: Sepsis gelişiminde, özellikle tümör nekrozis hücrelerde tanımlanmasını ve dolaşıma salgılanmasını arttırdığı intersellüler adezyon molekülü-1 (ICAM-1), karaciğer hasarından sorumlu tutulmaktadır. Çalışmamızda deneysel sepsis modelinde pentoksifilin uygulanmasının dolaşımdaki ICAM-1 konsantrasyonu ile karaciğer disfonksiyonu ve mortalite arasındaki ilişki araştırıldı.Materyal ve Metod: Çalışmamızda, rastgele üç gruba ayrılan tavşanlara çekum bağlama ve delme işlemi uygulandıktan bir saat sonra Grup III'e, pentoksifilin (Pentox, 50 mg/kg İV), Grup II'e (sepsis) serum fizyolojik verildi. Kontrol grubuna ise (Grup I) sadece laparotomi uygulandı. Girişimden bir hafta önce ve sonrasında üç dönemde TNF, ICAM, ALT, AST, plazma MDA ve düzeyleri değerlendirildi. Karaciğer doku MDA düzeyleri ile histopatolojik inceleme yapıldı. Deney süresince sağ kalım oranları saptandı.Bulgular: Pentoksifilin grubunda serum TNF alfa, sICAM-1 ve doku MDA düzeyleri sepsis grubu ile benzerdi. AST ve ALT düzeylerinde ki artma sepsis grubuna göre pentoksifilin grubunda anlamlı olarak düşük saptandı (p<0.05). Karaciğer dokusunda pentoksifilin grubunda, kontrol ve sepsis grubuna göre daha az yapısal histolojik değişiklikler saptandı (p<0.05). Pentoksifilin grubunda sağ kalım oranı sepsis grubundan farklı bulunmadı.Sonuç: Çalışmamızda pentoksifilin uygulanmasının inflamatuar yanıtın modülasyonuna ve mortalite oranına belirgin etkisi saptanmadı, ancak karaciğer dokusunda patolojik değişiklikleri azalttığı ve karaciğer disfonksiyonunu önlediği görüldü.
Keywords: Sepsis; Hastalık modelleri; hayvan; Karaciğer; Tavşanlar; Ölüm oranı; Tümör nekroz faktör; Hücre içi adezyon molekülü-1