TUTUNAMAYANLAR VE ANAYURT OTELİ'NDE ANLAM / ANLAMSIZLIK DEĞERLERİ - TOKGÖZLÜ, ASENA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Türk edebiyatında modern ve postmodern yansımalar ile yazılmış olan Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" romanı ile Yusuf Atılgan'ın "Anayurt Oteli" adlı romanı anlam ve anlamsızlık değerleri bakımından değerlendirilir. Romanlardaki kişilerin kendi iç dünyalarının toplum ile çatışması sonucunda yaşadıkları varoluş problemleri çalışmamızı özellikle psikoloji ve felsefe alanları ile ilişkilendirir. Bu tez çalışması, her iki eserde de ortak olan tutarlı düşünceler ve nesneler birliğini oluşturan anlam ağı ile zihindeki belirsizliğin bilinç düzeyinde açığa çıkan anlamsızlık alanlarını tespit eder. Söz konusu değerleri varoluşsal boşluklar, ruhsal bozukluklar, sağlıksız bir ruhun aile, evlilik ve sevgi kavramlarına bakışı, cinayet ve intiharlar, cinsel saplantılar, maddecilik anlayışı, rüyalar ve simgeler başlıkları ile inceler.

Oğuz Atay's "Tutunamayanlar" and Yusuf Atılgan's "Anayurt Oteli", written with modern and postmodern reflections in Turkish literature are evaluated in this study in terms of the values of meaning and meaninglessness.The existence problems experienced by the people in the novels as a result of the conflict between their inner worlds and the society associate our work with the fields of psychology and philosophy.This thesis identifies the meaninglessness areas of the uncertainty in the mind and of the network of meaning that forms the coherent unity of thoughts and objects which are common to both works. It examines these values with the headings of existential gaps, mental disorders, an unhealthy soul's view of the concepts of family, marriage, and love; murders and suicides, sexual obsessions, materialism, dreams and symbols.
The values of meaning and meaninglessness in 'Tutunamayanlar' and 'Anayurt Oteli'
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı