SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - ÇAKIR, HİLAL KARTAL (Fırat Üniveristesi, 2022)
Araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının uzaktan eğitime yönelik görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada çalışma grubunu Fırat Üniversitesinde 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde öğrenim görmekte olan Sınıf Öğretmenliği 1., 2., 3. ve 4. sınıflarından 10'ar kişi olmak üzere toplamda 40 öğretmen adayı oluşturmuştur. Nitel araştırma yaklaşımının tercih edildiği bu araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılar amaçsal örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmanın daha verimli olması düşüncesiyle belirlenen ölçütler ise araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, uzaktan eğitim sistemiyle verilen ders içerik ve uygulamalarının en az %50'sini tamamlamış olmaları ve araştırmaya gönüllü olarak katılmalarıdır. Bu çalışmada araştırmacının hazırladığı yarı yapılandırılmış görüşme formu doğrultusunda yapılan görüşmeler aracılığı ile veriler toplanmıştır. İçerik analizi ile aday öğretmenlerden alınan görüşler doğrultusunda toplanan veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adayları senkron derslerin, aktif katılım imkânı, etkileşim olanağı, düzenli ders takibi gerçekleştirme fırsatı verdiğini ancak derslerde öğretim elemanının farklı yöntem ve teknik kullanmaması, derslerde öğrenci aktifliğinin yeterli derecede sağlanmaması senkron derslerin sıkıcı olmasına ve yüz yüze eğitim kadar etkili olmamasına sebebiyet verdiğini ifade etmişlerdir. Asenkron derslerin tekrar tekrar ve istenilen zamanda izlenebildiğini ve canlı dersleri telafi ettiğini ancak farklı yöntem ve teknik kullanılmadığını belirten katılımcılar bu derslerin sıkıcı ve verimsiz olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğu içeriklerin yeterli, derslerde kullanılan kaynakların açıklayıcı ve ders kaynaklarının bilgi verme durumunun yeterli olduğunu belirtmiştir. Öğretmen adayları ödevleri öğrenci gelişimine katkıda bulunduğunu ve verimli olduğunu ancak ödev yükünün fazla olduğunu, sınavların ödevlerden daha adil olduğunu ancak soru havuzunun adil olmadığını ve sınavların kopya çekmeye yatkın olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının yarısının öğretim elemanlarıyla kurulan iletişimden memnun olduğu yarısının ise memnun olmadığı ancak neredeyse tamamının sınıf arkadaşlarıyla kurdukları iletişimden memnun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğunun sistemsel ve teknik sorun yaşadığını belirtmiş ve sorunların temel kaynağının internet sorunu olduğu anlaşılmıştır. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun motivasyonunda uzaktan eğitim sürecinde bir düşüş olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

In the study, it was aimed to determine elementary school teacher candidates' perceptions about the remote distance education held due to the COVID-19 epidemic. The participants consisted of 40 teacher candidates (10 freshmen, 10 sophomore, 19 junior and 10 senior) at Firat University. The data was collected during the spring semester of the 2020-2021 academic year. In this phenomenological qualitative study, case study model was employed. A criterion sampling method was used for participant selection. The criterion was that teacher candidates had to complete at least 50% of course activities during the fall semester of the 2020-2021 academic year. With this criterion, it was aimed to conduct the study with experienced teacher candidates. For data collection, semi-structured interviews were conducted. The questions asked during the interviews were prepared by the researcher based on an extent literature review. According to the results, teacher candidates reported that synchronous online lectures allowed them to actively participate and interact with the others. However, they complained about the teaching methods the instructors employed. They stated that direct instruction in online settings forces students to be inactive during lessons. They suggested that instructors must employ different teaching methods that trigger students' active participation. Another critical finding is that the teacher candidates benefited from the recordings for asynchronous lessons. These shared videos allowed teacher candidates to watch them at any time. However, they also criticized instructors' teaching methods for those recordings, which were accepted as boring teaching methods by the candidates. Most of the candidates stated that the resources shared by the instructor were sufficient and explanatory. In terms of measurement and evaluation, the candidates stated that homework given by the instructor contributed to their development. On the other hand, the workload due to the number of homework and the time limitations caused the candidates to become over-stressed. Another finding is related to the interaction. It was concluded that half of the pre-service teachers were satisfied with the communication established with the instructors, while the other half were not satisfied. The last finding is that while many candidates encountered technical issues due to the Internet. According to the findings of the study, recommendations were discussed.
Investigation of teacher candidates' views on distance education
Keywords: Eğitim ve Öğretim