Tirotoksik Periyodik Paralizi ve Hipokalemi: Olgu Sunumu - Demir, Mustafa; Canpolat, Ömer; Demir, Fadime; Özdemir, Eyüp; Çeliker, Hüseyin; Dogukan, Ayhan (My University, 2018)
Tirotoksik periyodik paralizi total vücut potasyumu eksikliği olmaksızın; akut hipokalemi, kas güçsüzlüğü ve tiroksoksikoz triadı ile karakterize bir hastalıktır. Olguda tirotoksik periyodik paralizi ile ilişkili bir vaka sunulmuştur. Afgan uyruklu 21 yaşında erkek hasta ani gelişen halsizlik, kas güçsüzlüğü şikayetleri ile acil servise başvurdu. Nörolojik muayenede alt ekstremite motor kas gücü proksimal 2/5, distal 4/5, üst ekstremite kas gücü proksimal 3/5, distal 4/5 saptandı. Potasyum düzeyinin 2.6 mmol/L ve semptomatik olması üzerine hastaya intravenöz (IV) KCL replasmanı başlanarak takibe alındı. Hipopotasemi ayırıcı tanısına yönelik bakılan tiroid fonksiyon testlerinde aşikar hipertiroidi (TSH: 0.01 IU/Ml sT4: 4.32 ng/dL sT3: 17.4 pg/mL) saptandı. EKG de uzamış QT, yaygın ST depresyonu, patolojik U dalgası mevcuttu. Semptomatik olan hastaya IV ve oral potasyum replasmanı uygulanırken 1., 4. ve 12. saat potasyum ölçümleri yapıldı. 4. saat potasyum düzeyinin istenilen seviyede olması ve hastanın semptomlarında dramatik düzelme olması üzerine potasyum infüzyonu stoplandı. Hipertroidi için hastaya metimazole 45 mg/gün ve propranolol 40 mg/gün tedavisi başlandı. Tirotoksik periodic paralizi nadir görülen bir hastalıktır ancak tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp