İngiliz Dili Eğitimi Öğretmen Adaylarının 21.yy Becerileri Yeterlik Algıları ve Dijital Okuryazarlık Algıları - Kızılay, Melis; Orak, Suheyla Demirkol (Bilim Eğitim Kültür Akademi Derneği, 2026)
Bu çalışma, günümüz öğretmen yetiştirme bağlamında İngilizce öğretmen adaylarının dijital okuryazarlık ve 21. yüzyıl beceri yeterliliklerine ilişkin algılarını incelemektedir. Eğitim sistemlerinin teknoloji entegrasyonu ve öğrenci merkezli pedagojileri giderek önceliklendirmesiyle birlikte, öğretmenlerin alan bilgisinin yanı sıra bilişsel, sosyal ve dijital yetkinliklere sahip olmaları beklenmektedir. Nicel korelasyonel araştırma deseni benimsenerek veriler, İngilizce Öğretmenliği programına kayıtlı öğretmen adaylarından standart ve geçerliliği kanıtlanmış ölçüm araçları aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların öz algı düzeylerini ve bu algılar ile demografik değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla betimsel istatistikler, korelasyon analizleri ve bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Bulgular, öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerine —özellikle yaratıcılık, eleştirel düşünme, iş birliği ve problem çözme alanlarında— ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Dijital okuryazarlık algıları orta ile yüksek arasında seyretmiş; teknik yetkinlikler yerine dijital içerik oluşturma ve değerlendirme becerilerinde daha güçlü öz değerlendirmeler gözlemlenmiştir. Dijital okuryazarlık ile 21. yüzyıl beceri yeterlilikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar, öğretmen yetiştirme programlarının söz konusu yetkinlikleri geliştirmedeki belirleyici rolünü vurgularken uygulamaya dönük dijital beceri eğitimine olan ihtiyacı da ortaya koymaktadır. Çalışma, dijital çağda öğretmen hazırbulunuşluğuna ilişkin literatüre katkı sunmakta ve program tasarımı ile mesleki gelişim açısından önemli çıkarımlar sağlamaktadır.

This study investigates pre-service English language teachers' perceptions of digital literacy and 21st-century skills competence within contemporary teacher education. As educational systems increasingly prioritize technology integration and learner-centered pedagogies, teachers are expected to possess cognitive, social, and digital competencies alongside subject-matter knowledge. Adopting a quantitative correlational design, data were collected from pre-service English language teachers enrolled in an English Language Teaching program through standardized and validated measurement scales. Descriptive statistics, correlation analyses, and independent samples t-tests were employed to examine participants' self-perceived levels of digital literacy and 21st-century skills, as well as relationships between these perceptions and selected demographic variables. Findings revealed that pre-service teachers generally reported high perceptions of 21st-century skills, particularly in creativity, critical thinking, collaboration, and problem-solving. Digital literacy perceptions were moderate to high, with stronger self-assessments in digital content creation and evaluation than in technical competencies. A statistically significant positive relationship was identified between digital literacy and 21st-century skills perceptions. These results underscore the critical role of teacher education programs in fostering such competencies while highlighting the need for more systematic, practice-oriented digital skills training. The study contributes to literature on teacher preparedness in the digital age and offers implications for curriculum design and professional development in English language teacher education.
Perceptions of 21st-Century Skills Competence and Digital Literacy among Pre-Service English Language Teachers
Keywords: Language Studies (Other); Dil Çalışmaları (Diğer)