TİP 2 DİABETES MELLİTUS'LU HASTALARDA HBA1C KONSANTRASYON DÜZEYLERİNE GÖRE SERUM ADROPİN SEVİYESİ TAYİNİ - ALBAYRAK, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Diabetes Mellitus, tüm dünyada prevalansı gittikçe artan, komplikasyonlarının fazla olması ve tedavi maliyetinin yüksek olmasından dolayı tüm toplumu ilgilendiren kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Son yıllarda keşfedilen adropin, glukoz ve lipid metabolizması ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Ancak, HbA1c yüzdelerine göre ilişkisi henüz araştırılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada, diyabetik hastalarda HbA1c düzeylerine göre adropin düzeylerinin nasıl değiştiğini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya, HbA1c düzeyi %9'dan büyük olan 20, HbA1c düzeyi %7-9 arası olan 20, HbA1c düzeyi %7'den küçük olan 20 ve toplamda 60 diyabetik hasta, 20 prediyabet ve 20 sağlıklı kontrol grubu alındı. Çalışma gruplarında rutin kan tetkiklerine ek olarak, adropin düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Adropin düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında DM tanısı olan grupta düşüktü (p<0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, adropin düzeyi HbA1c>9 olan diyabet grubunda düşüktü (p<0.001). HbA1c 7-9 ve HbA1c<7 DM gruplarında ise düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla, p=0,330, p=0,607). Diyabetik hastalarda HbA1c düzeyi ile adropin arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı (r = -0,377, p<0,05). Sonuç olarak; DM hasta grubunda, HbA1c düzeyi arttıkça serum adropin düzeyleri azalmaktadır. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Adropin, HbA1c
The determination of serum adropin level according to concentration levels of hba1c in patients with type 2 diabetes mellitus
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları