Metaphoric Perceptions of Pre-Service Science Teachers on Art in Scientific Activities - Aksakal, Şeyma; Yılayaz, Ömer (Fırat University, 2019)
Scientific activities are one of the applications that are frequently encountered in science courses and daily life. These activities are quite positive for the introduction of STEM, which is an important topic in recent years, to the field of science education field. STEM provides an educatione opportunity with an interdisciplinary approach to students. With the inclusion of art education in STEM (STEM + A or STEAM), students develop and organize scientific activities with an artistic approach. Thus, the aim of the present study was to determine the metaphorical perceptions of pre-service science teachers about art in scientific activities. The study was developed with the phenomenological approach, a qualitative research method. The study sample included pre-service teachers attending Fırat University, Department of Science Education. The data were collected with a form where pre-service teachers completed the statement “Science activities are like the art of ………., because ………”. Research data were analyzed by interpreting the student responses with the content analysis method. Collected data were organized to determine the main themes. The analysis was conducted by considering the similarities and the resemblance rate of the metaphors obtained from the students. The percentages and frequencies of these themes were determined and metaphorical perceptions of pre-service science teachers about art in science activities were identified.

Fen etkinlikleri gerek fen bilgisi derslerinde gerekse günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkan uygulamalardan biridir. Bu etkinlikler son yılların önemli bir konusu olan STEM ’i de fen eğitimi alanına kazandırma konusunda oldukça olumlu görülmektedir. Gerek fen alanında gerekse diğer diğer alanlarda son yılların önemli konusu olan STEM; öğrencilere disiplinler arası yaklaşımla bir eğitim olanağı sunmaktadır. Bu alana sanatın eklenmesiyle de(STEM+A ya da STEAM) öğrenciler fen derslerinde fen etkinliklerini adeta bir sanat gibi hazırlayıp, düzenlemektedirler. Bu kapsamda çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde sanata yönelik metaforik algılarını belirlemektir. Araştırmanın deseni nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) dir. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğretmen adayları katılmFen etkinlikleri gerek fen bilgisi derslerinde gerekse günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkan uygulamalardan biridir. Bu etkinlikler son yılların önemli bir konusu olan STEM ’i de fen eğitimi alanına kazandırma konusunda oldukça olumlu görülmektedir. Gerek fen alanında gerekse diğer diğer alanlarda son yılların önemli konusu olan STEM; öğrencilere disiplinler arası yaklaşımla bir eğitim olanağı sunmaktadır. Bu alana sanatın eklenmesiyle de(STEM+A ya da STEAM) öğrenciler fen derslerinde fen etkinliklerini adeta bir sanat gibi hazırlayıp, düzenlemektedirler. Bu kapsamda çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde sanata yönelik metaforik algılarını belirlemektir. Araştırmanın deseni nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) dir. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğretmen adayları katılmıştır. Veriler “Fen etkinlikleri……….sanatı gibidir. Çünkü…….” cümlesini öğretmen adaylarının tamamlamasıyla elde edilmiştir. Araştırma verileri, öğrencilerin verdiği cevapların içerik analizi tekniği ile yorumlanmasıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin gerekli olan düzenlemeleri yapılarak ana başlıklar belirlenmiştir. Öğrencilerden elde edilen metaforların benzeme oranları ve ortak yönleri göz önünde bulundurulmuştur. Bu başlıkların yüzde ve frekans değerleri belirlenerek, analizler sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde sanata yönelik metaforik algıları ortaya çıkarılmıştır.ıştır. Veriler “Fen etkinlikleri……….sanatı gibidir. Çünkü…….” cümlesini öğretmen adaylarının tamamlamasıyla elde edilmiştir. Araştırma verileri, öğrencilerin verdiği cevapların içerik analizi tekniği ile yorumlanmasıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin gerekli olan düzenlemeleri yapılarak ana başlıklar belirlenmiştir. Öğrencilerden elde edilen metaforların benzeme oranları ve ortak yönleri göz önünde bulundurulmuştur. Bu başlıkların yüzde ve frekans değerleri belirlenerek, analizler sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde sanata yönelik metaforik algıları ortaya çıkarılmıştır.
Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Etkinliklerinde Sanata Yönelik Metaforik Algıları