Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerinde Görev Yapan Personelin Sporda Sürdürülebilirliğe İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi: Ege Bölgesi Örneği - Şahin, Mehmet; Yücel, Ali Serdar (My University, 2021)
Bu araştırmada, Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli personelin sporda sürdürülebilirliğe ilişkin tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel tarama modeli niteliğindedir. Araştırmada anket (survey) tekniği kullanılmıştır. Araştırma evrenini Ege Bölgesindeki Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerinde yönetici, antrenör ve sportif eğitim uzmanı olarak görevli 400 personel oluşturmaktadır. Örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiş 281 çalışan oluşturmaktadır. Çalışmanın verilerine 2020 yılı öncesinde ulaşılmıştır. Fırat Üniversitesi Etik Kurulu Başkanlığı’nın 05.04.2018 tarih ve 15 sayılı kararıyla çalışmanın etik kurallara uygun olduğuna karar verilmiştir. Veri toplama aşamasında araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve Koçak ve ark. (2015) tarafından geliştirilen (SSÖ) Sporda Sürdürülebilirlik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler ile Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, çalışmaya katılan personelin SSÖ’nün tamamında ve alt boyutlarında olumlu sürdürülebilirlik tutumuna sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak; personelin sporda sürdürülebilirliğe ilişkin farkındalıklarının artmasının, ülke genelinde sporun gelişimi ve bu gelişimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından bir kazanım oluşturacağı öngörülmektedir.
Keywords: Sürdürülebilirlik; Spor; Tutum; Personel