Toz püskürtme yöntemi ile krank mili ana yatağının yeni bir alaşım ile kaplanması - Öner, Cengiz; Can, İbrahim (My University, 2007)
Bu çalısmada, krank mili ana yatağı, geleneksel kaymalı yatak üretim yöntemlerine alternatif olabilecek bir kaplama yöntemi olan toz püskürtme (Flame Spray) yöntemi ile kaymalı yatak üretilmistir. Üretim üzerinde, yöntemin etkin parametreleri yanında avantaj ve dezavantajları üzerinde durulmustur. Kursun, kalay, bakır ve zirkonyum oksit malzemelerinden olusan yeni bir alasım ile krank mili ana yatağı kaplanmıstır. Çalısmada alev ayarı, alev-is parçası yüzeyindeki mesafe ve alevin uygulama süresi, toz alasımlarının parçacık büyüklükleri ve tabanca meme çapı gibi parametreler belirlenmistir. Toz alasımların yoğunluğu, nem oranı, parçacık büyüklüğü ve parçacıkların sekli püskürtme parametreleri üzerinde oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıstır. Sonuç olarak toz püskürtme yöntemi ile krank mili ana yatakları çelik kusunetlerinin içerisi belirtilen alasımlar ile kaplanabileceği uygulamalı olarak saptanmıstır.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya; Metalürji Mühendisliği