KRİPTOGRAFİ PROGRAMLAMADA SES STEGANORAFİSİ - VURAL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Özellikle son yıllarda bilgi ve bilgisayar sistemlerinin güvenliği oldukça önemli bir konu olarak kar?ımıza çıkmaktadır. Son dönemlerde internetin yaygınla?masıyla veri alı?veri?i ve payla?ımı da artmı?tır. Dünyanın birçok yerindeki insanlar tarafından metin, resim, video, ses gibi birçok veriyi içeren dosyalar, etkin bir ?ekilde payla?ılabilmektedir. Fakat bu ileti?im ağı hayatı kolayla?tırdığı gibi çok ciddi güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmi?tir. ?nternet gibi herkese açık olan bir ağdan gizli tutulan veriler payla?ıldığı veya gönderildiği zaman üçüncü ?ahıslar tarafından bu verilere kolaylıkla eri?ilebilir. Bu ciddi tehlikeler kar?ısında verilerin gizlenmesi ve deği?tirilmesini engellemek için geli?en teknoloji ile birlikte yeni uygulamalar ve yeni sistem koruma mekanizmaları ortaya çıkmı?tır. Kullanılan bu uygulamalarda kriptografi ve steganografi olarak birçok ?ifreleme algoritması olu?turulmu? ve verilerin güvenliğini daha da artırmak için var olan algoritmalar geli?tirilmeye devam edildiği gibi hâlâ yeni algoritmalar da olu?turulmaktadır. Günümüz teknolojilerindeki geli?melerle beraber, verilerin güvenliği gün geçtikçe daha zorla?maktadır. Güvenlik, herhangi bir haberle?me sisteminde en temel faktör olarak kabul edilmektedir. ?leti?im kanallarına yapılan saldırıların artması, gizli tutulması gereken verilere dı?arıdan ula?ılması ve bazı sistemler yardımıyla bilginin kaynağından ba?ka bir yere aktarılması veya bilginin deği?tirilmesi, bilginin sahipleri için çok ciddi sorunlar olu?turmaktadır. Bilginin gizli kalmaması bireyleri, toplumları ve devletleri çok kötü ?ekillerde etkileyeceği için bu konu önemli ve tehlikeli bir tehdit olu?turmaktadır. Siber saldırıların yöntem ve tekniklerinin artması, sistemlerdeki mevcut verilere ula?ılmasını da kolayla?tırmı?tır. Veri gizliliği ve bütünlüğünün önemi artmı?tır. Verilere izinsiz ki?iler tarafından ula?ıldığı durumlarda, verilerin çalınması, deği?tirilmesi ve sisteme zarar verilmesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu tezde algoritmayla önce veriler ?ifrelenmi? daha sonra ?ifrelenen veriler ses dosyası içerisine gizlenmi?tir. Verilerin bir yerden ba?ka bir yere ta?ınması durumunda, veri gizlemesi yapıldığından, iletilen veri üçüncü ?ahıslar tarafından görülemeyecektir. Ancak çe?itli saldırılar ve analizler sonucunda gizlenen veriye izinsiz ki?iler ula?mak isteseler bile ula?amayacaklardır. Çünkü gizlenen veri ilk olarak bir algoritmayla ?ifrelenmi? daha sonra ise ses içerisine gizleme yapılmı?tır. Ses içerisindeki gizli veriye ula?ılsa bile ?ifreleme yapıldığı için anlamsız bir veri elde edilir. Bu çalı?mada Taylor serisinin açılımı kullanılarak, algoritma dil analizi ve açık metin saldırılarına kar?ı güçlü hale getirilmi?tir. Kriptografi ve Steganografi birle?tirilerek elde edilen bu hibrit model ile kriptolojiye farklı bir bakı? açısı ortaya konulmu?tur. Önerilen algoritma ile yapılan uygulamalarda kriptoloji dolayısıyla siber güvenlik alanında matematiğin hayati önem ta?ıdığı bir kez daha ispatlanmı?tır. Anahtar Kelimeler: Ses Steganografi, Kriptografi, Veri Steganografi, Video Steganografi, Metin Steganografi

SUMMARY SOUND STEGANOGRAPHY IN CRYPTOGRAPHIC PROGRAMMING Especially in recent years, the security of information and computer systems is a very important issue. With the widespread use of the internet, data exchange and sharing have increased. Files containing text, pictures, videos, and audio can be effectively shared by people around the world. However, this network has made life easier and also brought serious security problems. These data are easily accessible by third parties when confidential data is shared or sent from a public network, such as the Internet. In the face of these serious dangers, new applications and new system protection mechanisms have emerged with developing technology to prevent data hiding and changing. In these applications, many cryptography and steganography algorithms have been created and existing algorithms have been developed in order to increase the security of data, and new algorithms are still being developed. With the advances in today's technology, the security of data is becoming more and more difficult. Security is considered the most fundamental factor in any communication system. Increasing attacks on communication channels, accessing data that needs to be kept confidential, and transferring or changing information from one source to another with the help of some systems create serious problems for the owners of the information. This issue poses a serious and dangerous threat since the lack of confidentiality will affect individuals, societies and states in a very bad way. Increased methods and techniques of cyber attacks have facilitated access to existing data in systems. The importance of data privacy and integrity has increased. When data is accessed by unauthorized persons, negative consequences such as theft, alteration and damage to the system occur. The algorithm developed in this thesis first encrypts the data and then encodes the data into the audio file. If the data is moved from one location to another, the data will not be seen by third parties as the data is hidden. However, it will not be able to access the data hidden by unauthorized persons due to various attacks and analyzes. Because the hidden data was first encrypted with an algorithm and then hidden in the sound. Even if the confidential data in the voice is reached, it will get meaningless data because it is encrypted. By using Taylor, this algorithm has been strengthened against language analysis and open text attacks. With this hybrid model obtained by combining cryptography and steganography, a different perspective on cryptology has been put forward. In the applications made with the proposed algorithm, it has been proved once again that mathematics is vital in the field of cyber security due to cryptology. Keywords: Voice Steganography, Cryptography, Data Steganography, Video Steganography, Text Steganography
Sound steganoraphy in cryptography programming
Keywords: Mekatronik Mühendisliği