DÜZENLİ YÜZME EGZERSİZLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE FİZİKSEL VE ALGI DÜZEYİNDEKİ ETKİLERİ - AKILLIOĞLU, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada düzenli yüzme egzersizi yapan ortaokul öğrencilerinin fiziksel ve algı düzeylerindeki gelişim farklılıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 12-13 yaş aralığındaki çocuklarda düzenli yüzme egzersizlerinin bazı fiziksel ve bilişsel parametreler üzerine etkisinin saptanması hedeflenmiştir. Araştırmaya Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda okuyan ve yıldızlar kategorisinde lisanslı yüzücü olan yaş ortalaması 12,46±0,50 (yıl) olan 30 deney grubu, düzenli yüzme veya herhangi bir spor branşı olmayan ve yaş ortalaması 12,40±0,49 (yıl) olan 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 kişi rastgele metot ile seçilmiştir. Deney grubuna günde iki saat haftada 3 gün toplam on iki hafta boyunca düzenli yüzme egzersizleri yapılmıştır. Antrenmanlar Şanlıurfa Belediyesine ait kapalı yüzme havuzunda gerçekleşmiştir. Her antrenman günü, genel ısınma evresi, özel ısınma evresi ve stil yüzme antrenmanları olmak üzere üç bölümden oluşturulmuştur. Bütün katılımcıların Boy, Vücut Ağırlığı (VA), Vücut Kitle İndeksi (VKİ), Vücut Yağ Yüzdesi (VYY), Dikey Sıçrama (DS), Esneklik, Algı Düzeyi (AD) parametreleri ön test ve son test olarak günün aynı saatinde aynı kişi tarafından ölçülmüştür. Araştırmamızda ölçümlerden elde edilen ham verilerin değerlendirilmesinde SPSS-22 paket programı kullanılmıştır. Deney ve Kontrol grubunun ölçüm ortalamalarının karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T-testi (Independent Sumple T-test) kullanılırken, gruplar içinde ön test ve son test ölçüm ortalamaları arasındaki karşılaştırma için Eşleştirilmiş Örneklem T-testi (Paired Sumple T-test) kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 ve p<0,01 olarak alındı. Çalışma sonucunda deney grubunun Boy, VKİ, Esneklik, DS, AD ön test-son test ölçüm ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar tespit edildi (P<0,05; P<0.001). VA, VYY ölçüm ortalamaları arasında istatistiksel bir farklılık tespit edilmedi (P>0,05). Sonuç olarak, düzenli yüzme egzersizlerinin bazı fiziksel ve bilişsel parametreler üzerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara yüzme egzersizleri yaptırmak bedensel ve zihinsel gelişimlerine destek olabilir. Anahtar Kelimeler; Yüzme, Fiziksel, Motorik, Algı Düzeyi, Ortaokul

Development differiencies in physical and perceptional levels of middle school students swimming regularly is aimed. The determination ofthe effects of swimming regularly on some physical and cognitional parameters fort he children between the age of 12-13 is aimed with this study. Totally there are 60 people in this study, half is the experiement group consisting of licenced swimmers in the category stars from middle schools of Şanlıurfa national education direktorship, the other half is the control group consisting of people not swimming or doing any sports regularly. The people have been selected randomly and the average of age in the groups is 12,46-+(0,5). At the experiement group, people made swimming exercise regularly as three times a week, two hours a day totally 12 weeks. Exercise have been taken place in indoor swimming pool which belongs to Şanlıurfa Munsapolity. Each trainning day consist of tree parts as general heating phase, private heating phase, and style swimming training. The participents parameters of height, Body Weight (BW), Body Mass İndex (BMİ), Body Fat Perantage (BAP), Vertical Splash (VS), Flexibilitiy, Perception Level (PL), has been meansured as pre-test and past test by the same person at the same day and same time. SPSS-22 pocket program has been used for avaluating the measurements of new data. As İndependent Sumple T-test has ben used for comparing the average measurement of pretest an past test. Statistical significance level has been taken as P <0,05 and P<0,001. At the and of the study, some significant differences has been detected on the measurement of pretest and past test average of BH, BMİ, Flexibilitiy, VS, PL (p<0,05-p<0,001). There has been no differences between the meansurements average of BW and BF percentage (p>0,05). As a result, it can be stated regular swimming exercises have positive effects on some phy and cognitive parameters. Especially making children who are in age of growth supports the their physical and mental development. Key Words: Swimming, Physical, Motorilca, Peraption Level, Middle School
The effects of regular swimming exercises on physical and perception levels on secondary school students
Keywords: Spor