ÇOCUKLARDA DEPLASE SUPRAKONDİLER HUMERUS KIRIKLARININ, KAPALI REDÜKSİYON VE PERKÜTAN TELLEME YÖNTEMİ İLE TEDAVİ ETKİNLİĞİ VE CERRAHİ SÜRE ÜZERİNE KLİNİK TECRÜBE VE DENEYİMİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SAĞIROĞLU, MUHİTTİN SONER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Suprakondiler humerus kırıkları, distal humerus kondillerinin 1-1,5 cm proksimalinde olekranon fossadan geçen kırıklar olarak tarif edilir. Bu kırıkların tedavisinde; kırığın tipine, yumuşak doku lezyonları ve nörovasküler patolojilerin varlığı ve yokluğuna göre çeşitli konservatif ve cerrahi girişimler mevcuttur. Kırık tipi ne olursa olsun tedavideki temel amaç; fonksiyonel ve kozmetik açıdan normal bir dirseğin geri kazanılması, hastanın en kısa süreli cerrahi travmaya maruz kalması ve iatrojenik olarak oluşacak komplikasyonların önlenmesidir. Kliniğimizde, çocuklarda deplase suprakondiler humerus kırıklarında uygulanan kapalı redüksiyon ve perkütan K teli ile osteosentez tedavisinin etkinliğini, yıllara göre klinik tecrübe ve deneyimlere bağlı olarak cerrahi süre, maniplasyon sayısı ve postoperatif komplikasyon oranlarının, değişip değişmediğini tespit etmeyi amaçladık.Ocak 2006 ? Ocak 2010 tarihleri arasında suprakondiler humerus tip 3 ekstansiyon tipi kırığı olan ve Fırat Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine başvuran, kapalı redüksiyon perkütan K telleri ile fiksasyon metoduyla tedavi edilen 61 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar anlatılan cerrahi teknikle ameliyat edilmiş ve postoperatif tespit ve takipleri yapılarak fonksiyonel tedavileri tamamlanmıştır.Olgularımızın hasta takip dosyalarındaki, ameliyat notları ve anestezi hasta takip çizelgeleri incelendiğinde yıllara göre ortalama cerrahi süreleri bulunmuştur. Buna göre 2006 yılının ortalaması 37,5 dakika, 2007 yılının ortalaması 36,1 dakika, 2008 yılının ortalaması 34,2 dakika ve 2009 yılının ortalaması ise 32,1 dakika olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak yıllar içerisinde gelişen cerrahi deneyim ve tecrübeye bağlı olarak intraoperatif manüplasyon sayılarımızın azaldığı, total ameliyat süresinin kısaldığı ve sonuçta postoperatif komplikasyonlarımızın da azaldığı çalışmamızda tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Suprakondiler humerus kırığı, Kapalı redüksiyon perkütan K teli, Cerrahi deneyim

Supracondylar humerus fractures of the distal condyles of the humerus proximal to the olecranon fossa, 1-1.5 cm is defined as the fractures. Treatment of these fractures, the fracture type, soft-tissue lesions and the presence and absence of neurovascular pathologies of various conservative and surgical interventions are available to. The main objective of treatment regardless of type of fracture, functional and cosmetic recovery of a normal elbow, the short-term surgical trauma to the patient and the prevention of iatrogenic complications will occur. Our clinic, the children of displaced supracondylar humerus fractures with closed reduction and percutaneous K-wire osteosynthesis in treatment effectiveness, according to years, depending on experience, clinical experience and surgical time, number manipulation, and postoperative complication rates, we aimed to identify changed.January 2006 - January 2010 between the type 3 extension-type supracondylar humerus fracture and Firat University Hospital of Orthopedics and Traumatology clinic, closed reduction and percutaneous fixation with K wires were examined retrospectively 61 patients treated with method. The patients underwent surgery and postoperative surgical technique described in the detection and treatment follow-up was completed made functional.Patient follow-up files of the patients, surgery, anesthesia, patient follow-up notes and charts are examined over the years found the average duration of surgery. Accordingly, average 37.5 minutes in 2006, of 2007 average 36.1 minutes, 34.2 minutes average of 2008 and as of 2009, the average was 32.1 minutes.As a result, surgical experience and expertise developed over the years depending on the intraoperative manipulation number decreased, the total operation time was shorter, and eventually studies to reduce the incidence of postoperative complications.Key words: Supracondylar fracture of the humerus, Closed reduction and percutaneus K wire, Surgical experience.
Displaced supracondylar humeral fractures in children, with closed reduction and percutaneous wire metod of surgical treatment efficacy and duration on the effects of clinical experience
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji