FİBROMİYALJİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA EĞİTİM VE EGZERSİZİN HASTANIN AĞRISI, DEPRESYONU VE YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ - DEMİRBAĞ, BİRSEL CANAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Fibromiyalji sendromu (FMS) çok sık karşılaştığımız romatizmal bir hastalıktır ve birçok farklı tedavi seçeneği vardır. Bu çalışmanın amacı, FMS olan hastalarda ev eğitim ve egzersiz tedavisinin etkinliğini araştırmaktır. Çalışmaya American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre tanı konmuş toplam 102 Fibromiyalji hasta alındı. Hastaların yaşları 19-58 arasında değişmekteydi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldılar. Birinci grub (n=51) için ev egzersiz programı ve eğitim uygulandı. İkinci grup (n=51) kontrol grubu olarak kabul edildi. Hastalar depresyon için Beck Depresyon Ölçek (BDI), ağrı için Görsel Analog Ölçek (VAS) ve yaşam kalitesi için Fibromiyalji Etki Sorgulaması (FIQ) ile değerlendirildiler. Tedavi sonrasında Grup 1'de BDI'de, VAS'da ve FIQ'da istatistiksel anlamlı farklılık olduğu tespit edildi (p<0.005). Program sonrası, kontrol grubuyla (grup 2) müdahale grubu (grup1) karşılaştırıldığında BDI, VAS ve FIQ'da vaka grubunda anlamlı düzelme olduğu gözlendi (p<0.005). FMS olan hastalar, çoğunlukla ağrı ve günlük yaşam etkinliklerindeki zorluktan yakınmaktadırlar. Bu çalışma evde yapılan egzersizin ve eğitimin fibromiyaljili hastaların ağrısı, yaşam kalitesi ve depresyonu üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, depresyon, ağrı, eğitim, egzersiz, yaşam kalitesi

Fibromyalgia sendrome (FMS) is a very common rheumatological diagnosis and there are various treatment modalities. The aim of this study is to investigate the effects of therapy (patient education and exercise at home) in the treatment of FMS. A total of 102 primary fibromyalgia patients according to American College of Rheumatology (ACR) criteria were included the study. Their ages ranged between 19-58. Patients were randomly assigned into two groups. Group 1 (n=51) were given patient education and exercise program at home. Group 2 (n=51) were accepted as control group. Patients were evaluated by Beck Depression Instrument (BDI) for depression, Visuel Analog Scale (VAS) for pain and Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) for quality of life. After program, in group 1 there was statistically significant difference in the BDI, VAS and FIQ (p<0,005). Also in group 1 there was an improvement in BDI, VAS and FIQ compared to the control group (p<0,005). Patients with FMS mostly complain about the pain and the difficulty in daily living activities. This study shows that patient education and exercise therapy at home is effective in pain, quality of life and depression for fibromyalgia patients.Key words: Fibromyalgia, depression, pain, education, exercise, quality of life
The effect of training and exercisess on the pain, depression and life quality among fibromyalgia diagnosed patients
Keywords: Halk Sağlığı