CEM SULTAN'IN TÜRKÇE DİVANI'ININ PSİKOLOJİK TAHLİLİ - ALPUN, SEMA ÇAKMAK (Fırat Üniveristesi, 2000)
V jf W» * *.* v y* V&jt \ ÖZET "Cem Sultan' in Türkçe Divan' inin Psikolojik Tahlili" başlıklı çalışmamız "Cem Sultan' m Hayatı", "Cem Sultan' m Türkçe Divan' inin Üslup İncelemesi" ve " Cem Sultan'm Türkçe Divan'ının Psikolojik Değerlendirmesi" olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. XV. yüzyıla damgasını vuran ve Osmanlı İmparatorluk ailesinden olan Cem Sultan' in en tanınmış eseri Türkçe Divan' ıdır. Yapılan bu tez çalışmasında Cem Sultan' in Türkçe Divan' ından seçilen beyitlerle şiirine sinen psikolojik yapı tespit edilmiştir. Bu tespit yapılırken Cem Sultan'm hayatı ve şiirlerindeki üslubu da incelenerek bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Klasik tarza bağlı olmasına rağmen realist bir şekilde duygularını aktarabilmiş olan Cem Sultan, kendine has üslup özelliklerine ulaşabilmiştir. Yer yer tahlil metoduna da başvurulan bu çalışmada amaç metin şerhi veya mazmun tespiti gibi klasik bir özellik taşımamakta; izlenen metodla Divan şiirine farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmaktadır.

VI ABSTRACT The present thesis with " The psyhological analysis of the Tu$3|h Divan1 ç>î *Öem Sultan" is composed of three parts: " The biography of Cem Sultan", "The analysis of the style of the Turkish Divan of Cem Sultan" and "The psychological evaluation of the Turkish Divan of Cem Sultan". The Turkish Divan is the most famous work of Cem Sultan who was a member of the Ottoman Dynosty, marking the 15. century Ottoman literature. This study attemps to establish the psyohology that the paems of this famaus divan exhibit. Accuracy as a prime doycetive is tried to be attained by studying not only the selected couplets from the divan but also Cem Sultan's life and the style of his poems. Cem Sultan, deypite haing adopted the classical manner in his work, by expressing his feelings in rather a realistic way and being the first to introduce the patriotizm to the Turkish poem was able to form a style with featres quite pecculiar to him. This study in sone pants of which the method of analysis is also applied does not mean to be "on expounding of a texf'or "an analysis of a content" but aims to diverge from its kinds with its new perpective on the poems of the classical school of the Ottoman Literature.
The Psyhological analysis of the Turkish Divan of Cem Sultan
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature