BILDIRCINLARDA GENİSTEİN VE ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN (PUFA) PERFORMANS VE ANTİOKSİDAN DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİSİ - ORHAN, CEMAL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica), çevre sıcaklığının, rasyonun çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) düzeyinin ve genisteinin; performans, serum ve et genistein, lipit peroksidasyon seviyeleri ve antioksidan durum ile et yağ asidi bileşimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bıldırcınlar (n=360; 10 günlük yaş), iki farklı çevre sıcaklığı [Termonötral (TN) ve Sıcaklık Stresi (SS)], iki farklı PUFA içeriği (PUFA % 15 ve 45) ve üç genistein dozu (0, 400 ve 800 mg/kg) olmak üzere 2 x 2 x 3 faktöriyel deneme düzenine göre rastgele 12 gruba ayrıldı.TN gruplarında SS gruplarına göre canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA) ve kümülatif yem tüketimi (YT) değerlerinin daha yüksek ve yemden yararlanma oranının (YYO) daha iyi olduğu tespit edilmiştir (P<0.0001). Rasyonun PUFA düzeyinin artışı ile CA (P<0.0001), CAA (P<0.0001) ve YT (P<0.01) azalırken, YYO (P<0.0001) yükselmiştir. Rasyona genistein ilavesi ile CA ve CAA lineer olarak artmış, YYO iyileşmiştir (P<0.0001). Performans verileri üzerine çevre sıcaklığı ile rasyonun PUFA seviyesi etkileşimlerinin bir etkisi tespit edilmemiştir. Ancak, performans verileri çevre sıcaklığı ile genistein seviyesine bağlı olarak değişmiştir.TN gruplarında SS gruplarına göre PUFA (P<0.0001), MUFA (P<0.0001), toplam ?-6 (P<0.0001) toplam ?-3 miktarları (P<0.0001) ve ?-6:?-3 oranı (P<0.003) daha yüksek, SFA miktarı (P<0.0001) daha düşük bulunmuştur. PUFA 15 gruplarında PUFA 45 gruplarına göre, MUFA, SFA ve ?-6:?-3 oranı daha yüksekken, PUFA, toplam ?-6 ve toplam ?-3 düzeyleri daha düşük bulunmuştur (P<0.0001). Bıldırcınlarda, genistein katkısının ve genistein katkısı ile çevre sıcaklığı arasındaki ilişkinin but eti yağ asidi kompozisyonu üzerine belirgin bir etkisi tespit edilmemiştir. SS gruplarında TN gruplarına göre serum malondialdehit (MDA) konsantrasyonu daha yüksek ve serum genistein, C, E ve A vitaminleri konsantrasyonları daha düşük bulunmuştur (P<0.0001). PUFA 15 gruplarında PUFA 45 gruplarına göre serum MDA konsantrasyonu daha düşük (P<0.0001), serum genistein konsantrasyonu ise daha yüksek bulunmuştur (P<0.04). Genistein ilavesi ile serum MDA düzeyi lineer olarak azalırken, serum genistein düzeyi lineer olarak artmıştır (P<0.0001). SS gruplarında TN gruplarına göre but eti MDA konsantrasyonu daha yüksek ve but eti genistein, E ve A vitaminleri konsantrasyonları daha düşük bulunmuştur (P<0.0001). PUFA 15 gruplarında PUFA 45 gruplarına göre but eti MDA konsantrasyonu daha düşük bulunmuştur (P<0.0001). Genistein katkısı ile but eti MDA düzeyi lineer olarak azalırken, serum genistein düzeyi lineer olarak artmıştır (P<0.0001).Sonuç olarak, PUFA'ca zengin rasyon ile beslenen bıldırcınlarda, etin PUFA içeriği artmıştır. Rasyona genistein ilavesi ile serum ve ette vitamin konsantrasyonları etkilenmezken, genistein konsantrasyonu artmış, böylece lipit peroksidasyona karşı korunma sağlamıştır.

This experiment was conducted to investigate the effects of environmental temperature, dietary polyunsaturated fatty acids (PUFA) and genistein supplementation on performance and levels of genistein, lipid peroxidation and antioxidant status of serum and meat and fatty acid profile of meat in quail (Coturnix coturnix japonica). The birds (n=360; 10-day old) reared under two environmental temperature [Thermoneutral (TN) and Heat stress (HS)] were assigned randomly to 1 of 12 diets containing 2 PUFA (15 or 45 g/100 g fat) and 3 genistein (0, 400 and 800 mg/kg) levels in a 2 x 2 x 3 factorial arrangement.Body weights (BW), body weights gain (BWG), and cumulative feed intake (FI) were greater and feed conversion ratio (FCR) was better for TN groups than HS (P<0.0001). Increasing dietary PUFA level from 15 to 45% was associated with decreases in BW (P<0.0001), BWG (P<0.0001), FI (P<0.01) and an increase in FCR (P<0.0001). Final BW and BWG linearly increased and FCR linearly enhanced with increasing genistein (P<0.0001). There was no environmental temperature by dietary PUFA level interaction effect on performance variables. However, performance variables were affected by environmental temperature and genistein levels.TN groups had grater proportions of PUFA (P<0.0001), MUFA (P<0.0001), total ?-6 (P<0.0001), total ?-3 (P<0.0001) and the ratio of ?-6 to ?-3 (P<0.003) and smaller proportions of total SFA (P<0.0001) than HS groups. PUFA15 groups had greater MUFA, SFA, and the ratio of ?-6 to ?-3 and less PUFA, total ?-6, total ?-3 than PUFA45 groups (P<0.0001). Neither there was a main effect of genistein supplementation nor environmental temperature by genistein supplementation interaction effect on thigh muscle FA profile in quail.HS groups had higher serum malondialdehyde (MDA) concentration and less serum genistein, vitamin C, E and A concentrations than TN groups (P<0.0001). PUFA15 groups had less serum MDA concentration (P<0.0001) and higher serum genistein concentration (P<0.04) than PUFA45 groups. Serum MDA linearly decreased, whereas serum genistein linearly increased as supplemental genistein increased (P<0.0001). HS groups had greater thigh muscle MDA concentration and less thigh muscle genistein, vitamin E and A concentrations than TN (P<0.0001). PUFA15 groups had less thigh muscle MDA concentration than quails fed PUFA45 (P<0.0001). Thigh muscle MDA linearly decreased, whereas serum genistein linearly increased as supplemental genistein increased (P<0.0001).In conclusion, feeding a diet rich in PUFA increases meat PUFA content and supplemental genistein prevents lipid peroxidation through increasing serum and meat genistein concentrations without affecting vitamins levels in quail.
The effect of genistein and polyunsaturated fatty acids (PUFA) on performance and antioxidant status in quail
Keywords: Veteriner Hekimliği